Norges nästa steg för elbilar – vätgas hos Uno-X

Vätgasbilen Hyundai Nexo 2019.
Foto: HYUNDAI
Hyundai Nexo 2019.
Foto: HYUNDAI
Uno-X i norska Kongsvinger.
Foto: SHUTTERSTOCK

OSLO. Det finns ett sätt att ge elbilen samma räckvidd som vilken diesel- eller bensinbil som helst: tanka den med vätgas.

Och nu tar Norge nästa steg i sin elbilsutveckling. Ett 20-tal nya vätgasmackar ska öppna för den nya tekniken.

Det är Uno-X som står för utbyggnaden av effektiva vätgasmackar i Norge. Uno-X har cirka 400 obemannade stationer i Norge och 250 stationer i Danmark. Det finns också planer på en utbyggnad i Sverige. Men dagens norska Uno-X har ingen koppling till det Uno-X som en gång hade bensin- och dieselmackar i Sverige.

Uno-X:s chef för vätgassatsningen i Norge, Roger Hertzenberg, avslöjar en satsning på till att börja med 20 nya vätgasmackar i södra Norge. I ett nästa steg vill Hertzenberg förse norrmän som reser till Sverige med bränslet.

LÄS MER: Volvos nya elbilsstrategi 

Gränsen mellan Norge och Sverige är het

– Vi tittar främst på gränsområdet mellan Sverige och Norge, där kan det vara intressant, säger Hertzenberg.

Hertzenberg finns med när Hyundai presenterar sin nya vätgasbil Nexo.

– Vi har vår satsning på vätgasmackar klar och finansierad och vi tror att det här blir stort i framtiden. Kostnaden för att bygga infrastruktur för vätgasbilar är inte större än den för elbilar. Dessutom säger bilbranschen att vätgas är den stora trenden fram till 2025.

Ett problem med vätgas är den dyra och energikrävande produktionen. Men Roger Hertzenberg vill lösa det med en stor portion lokal produktion av el. I Norge finns mycket vatten- och vindkraft som kan utnyttjas för att tillverka vätgas lokalt. 

– Det finns också mycket sol och vi tittar på en lösning med solpaneler på taken intill vätgasmacken. Vätgas ska bli som vilket annat bränsle som helst i våra mackar.

Kostnaden för vätgas i Norge är redan i dag i paritet med vad det kostar att driva en dieselbil. Och med en effektivare produktion och fler vätgasbilar ska det bli billigare.

– Kan vi visa att det blir billigare att köra på vätgas så är det en viktig signal till kunderna vid våra mackar, säger Roger Hertzenberg.

LÄS MER: 10 bästa elbilsköpen just nu 

Bränslecellen omvandlar vätgas till el

Vätgasen i bilarna omvandlas till el via en bränslecell och utsläppen består av enbart vatten. Flera tillverkare har visat vätgasbilar med Hyundai har kommit längst. Nexo är andra generationen av vätgasbil från Hyundai. Även Toyota och Honda har vätgasbilar i produktion.

Audi tecknade nyligen ett avtal med Hyundai om utveckling av vätgasbilar. 

I Sverige har utbyggnaden av vätgasmackar gått långsamt och det finns i dag bara fyra, fem tankställen. Utbyggnaden går betydligt snabbare i Norge och Danmark.

LÄS ÄVEN: Ministern vill ha krav på laddstolpar vid nya bostäder 

Annons:
Annons: