Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 13 sep 2018 07:45

Nissan väljer att skrota sin mellanklassbil Pulsar

Nu slutar Nissan med modellen Pulsar.

Nu slutar Nissan med modellen Pulsar.

Foto: Nissan

Så sent som för fyra år sedan satsade Nissan stora belopp på att lansera sin mellanklassbil Pulsar i Europa.

Nu skrotas modellen.

Tillsammans med modellen Almera plockas Pulsar bort från alla handlare i Europa.

Pulsar var tänkt som en utmanare i Golf-klassen. Vi testkörde Pulsar i spanska Girona och lyssnade till Nissans storslagna planer. Nissans försäljningsavdelning hade då tröttnat på att kunderna inte kunde hitta något alternativ till Kia Ceed, Volkswagen Golf och Ford Focus hos Nissan.

Men i takt med att mellanklassköparna i allt större utsträckning valt att köpa suvar har gick försäljningen trögt. 

Enligt Nissan har skiftet från vanliga bilar till suvar gått snabbare än beräknat och det går inte att rädda varken Pulsar eller Almera.

LÄS MER: Vi testar Nissans nya elbil Leaf 

Får förlita sig på suvar och elbilar

Målsättningen var att sälja cirka 64 000 Pulsar per år i Europa men enligt den senaste statistiken ligger Nissan på en takt om 25 000 bilar. Därmed blir det en bil mindre i Nissans stora fabrik i Barcelona.

Nissan lanserade Almera i Ryssland 2013 och under ett par år var modellen Nissans allra bäst säljande bil med en takt på drygt 40 000 bilar per år. När Almera försvinner får Nissan helt förlita sig på sina suvar i Ryssland, i viss mån tillsammans med supersportbilen GT-R. Nissan har gjort viss comeback i Ryssland men har problem med sitt eget lågprismärke Datsun.

Även i Europa får Nissan nu lita till försäljning av suvar och nya elbilen Leaf som säljer allt bättre. I slutet av året lanseras en Leaf med ett större batteri, 60 kWh, vilket ska ge en räckvidd på 40-50 mil.

I Stockholm har bland andra Taxi Stockholm beställt ett 20-tal Leaf och modellen väntas inom ett par månader bli landets mest vanliga elbil, i konkurrens med Tesla Model S.