Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 17 jan 2019 13:58

Nissan Leaf utsedd till årets smartaste bilköp

Sveriges populäraste elbil, Nissan Leaf.

Sveriges populäraste elbil, Nissan Leaf.

1/2

Foto: NISSAN

Här visar Nissans vd Daniele Schillaci upp nya Nissan Leaf e+.

Här visar Nissans vd Daniele Schillaci upp nya Nissan Leaf e+.

2/2

Foto: JIJI PRESS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nissan Leaf är inte bara Sveriges populäraste elbil. 

Nu är den första elbil att utnämnas till årets smartaste bilköp av Motormännen.

Bilens köregenskaper, komfort och säkerhet hyllas samtidigt som det varnas för att det inte är en bil för långkörningar.

Före Tesla Model S och Renault Zoe hamnar Nissan Leaf som den vanligaste elbilen i Sverige. Och enligt Motormännen är det en välförtjänt förstaplats:

"Nissan Leaf är rolig att köra, praktisk, bekväm, prisvärd och mycket säker. Ingen annan bil har fått så höga betyg i vår testmall som Leaf" skriver juryn i sitt utlådande.

Men hur kan en bil med ett frånpris på över 380 000 kronor utnämnas till årets smartaste köp? En viktig faktor stavas bonus-malus. Det ger en statlig subvention på 60 000 kronor för den som köper bilen.

”Med låga driftskostnader blir kalkylen attraktiv. Servicen är billig, och att ladda batteriet fullt kostar 25-30 kronor be­roende på hur du laddar” skriver också juryn i sitt utlåtande.

LÄS MER: Nissan Leaf är Sveriges populäraste elbil

Leaf är inte byggd för längre körningar

Den stora nackdelen är, enligt juryn, att Leaf inte är byggd för längre körningar. Räckvidden är begränsad till 27 mil och batteripaketet saknar aktiv kylning. Det gör att hastigheten för snabbladdning reduceras efter motorvägskörning i sommarvärme

När Allt om Bilar i februari 2018 testade den andra generationen Nissan Leaf fick den totalbetyget 17 av 25. Vår expert Jan-Erik Berggren kallade den då "den nya folkelbilen".

LÄS MER: Läs hela testet av Nissan Leaf här