Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 31 jul 2019 13:30

Nissan: 12 500 anställda får lämna företaget

Nissans fabrik i Sunderland.

Nissans fabrik i Sunderland.

Hela 98,5 procent. Det är hur mycket Nissans vinst minskat, visar den senaste delårsrapporten. Med de nya förutsättningarna väntar nu en hel del uppsägningar. Fram till 2022 måste 12 500 lämna japanska företaget.

Nej, Carlos Ghosn kommer snart inte vara ensam om att ha fått lämna japanska Nissan. När de senaste siffrorna från bolagets redovisning blev offentliga i gångna veckan var det en rejäl kalldusch. Företaget har ett brutet räkenskapsår, och siffrorna som uppvisades för det första kvartalet i detta innebar en minskning av vinsten på hela 98,5 procent.

Vinsten på 1,6 miljarder yen (motsvarande ca 140 miljoner kronor) var också betydligt lägre än vad analytiker förväntat sig. Enligt uppgifter till SVT låg den förväntade vinsten i stället på omkring 39,5 miljarder i snitt.

LÄS MER: Usla arbetsförhållanden – Tesla återigen i blåsväder 

Helårsrapporten väntas vara mer positiv

Som en följd av detta planerar nu Nissan stora nedskärningar, där hela 12 500 tjänster global kommer att tas bort, över en tidsperiod fram till år 2022.

Nissans prognos för helåret – som alltså avslutas i mars nästa år – är dock en aning mer positiv än de redovisade siffrorna, och pekar på en vinst på 230 miljarder yen. Även detta är dock ett vinstfall med 28 procent gentemot föregående år – och skulle innebära det sämsta resultatet på över ett decennium.