Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 10 okt 2018 09:01

Niklas fångade tjuven – nu vill GW betala hans böter

Dieseltjuvar har härjat på Ekerö. Anställda i det drabbade företaget lyckades fånga en av dem och åtalas nu för olaga frihetsberövande – något som upprör Leif GW Persson.

Dieseltjuvar har härjat på Ekerö. Anställda i det drabbade företaget lyckades fånga en av dem och åtalas nu för olaga frihetsberövande – något som upprör Leif GW Persson.

1/2

Foto: PRIVAT / ERIK SIMANDER

Niklas Krämer, Ekerö.

Niklas Krämer, Ekerö.

2/2

Foto: PRIVAT

Niklas Krämer och hans kollega blev bestulna på diesel men lyckades fånga och hålla fast tjuven. Därefter har de åtalats för olaga frihetsberövande.

Nu får de stöd av Leif GW Persson.

– Jag betalar gärna advokat och deras eventuella böter, säger han till Aftonbladet.

Allt om Bilar har flera gånger skrivit om problemen med dieseltjuvar på Ekerö och Niklas Krämers kamp mot dem. Tillsammans med kolleger har han lyckats fånga tjuvar vid två tillfällen. 

Första gången gick de fria trots erkännande för polis. Andra gången, i fjol, har lett till åtal – men för Niklas Krämer och en kollega. De åtalas för olaga frihetsberövande efter att ha bundit fast tjuven med buntband.

– Vem är det som är boven i dramat, är det vi eller han som stal från oss? säger Niklas Krämer.

Grunden till åtalet är att åklagare anser att kollegerna grep mannen för lång tid efter den misstänkta dieselstölden. Och underlaget är vittnesmålet de själva lämnat. 

– Det är åklagaren själv som gått på våra egna vittnesuppgifter och bilder. Det känns snopet, vi drog undan mattan på oss själva, säger Niklas Krämer och fortsätter: 

– Det kan vara så att vi gjort fel, men det som jag är högst bedrövad över är att man inte kan se saken i sin helhet. Fokus har flyttats från ursprungshändelsen, att vi stoppade en stöldvåg som har gäckat oss länge, vilket ledde till att vi fick bukt med problemen. 

LÄS ÄVEN: Niklas tog fast tjuven – åtalas för kidnappning 

Leif GW Persson erbjuder sig att betala advokat och böter

Nu får Niklas stöd av Sverige mest kände kriminolog, Leif GW Persson.

– De gör båda det de har rätt att göra. Jag blev spontant och folkligt upprörd när jag hörde om åtalet, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Fälls Niklas Krämer och hans kollega kan det vänta både böter och rättegångskostnader men där erbjuder Leif GW sin hjälp.

– Eftersom jag har mer pengar så betalar jag gärna advokat och deras eventuella böter. Jag tycker de gjorde ett bra ingripande. All heder åt dem. Jag hade gjort likadant. Han var sannolikt där för att försörja sig på dieselstölder. De använder inget övervåld. De har inte slagit ner honom med något verktyg. De har brottat ner honom och satt buntband på honom.

LÄS ÄVEN: Bensintjuvarnas misstag – slangade ur latrintanken 

Niklas Krämer välkomnar hjälpen från GW

Niklas Krämer själv är väldigt glad över stödet från Leif GW Persson.

– Känslan när man får höra GW:s uttalande är ganska obeskrivligt, kommenterar han.

– En enorm lycka och även en kvittens på att vårat resonemang som vi förde där och då inte är helt åt skogen.

Erbjudandet om hjälp är mycket välkommet:

– Det bringar även en säkerhet för våran framtid av vilka konsekvenser vi skulle kunna få vid en fällande dom. Så jag tillsammans med Leo Björkman är enormt tacksamma för hans stöd och även resten av de människor som hör av sig och styrker oss, säger Niklas Krämer.

På Ekerö har dieselstölderna upphört helt sedan tjuven fångades.

– Det är väldigt fridfullt och vi sköter våran verksamhet ostört.

LÄS ÄVEN: Här stjäl de 400 liter diesel – helt riskfritt