Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 21 sep 2018 11:21

Niklas, 25, tog fast tjuven – åtalas för kidnappning

Niklas Krämer såg tjuven på övervakningskameran.

Niklas Krämer såg tjuven på övervakningskameran.

1/3

Foto: PRIVAT

Han och kollegan lyckades då ta sig till platsen och ta honom på bar gärning.

Han och kollegan lyckades då ta sig till platsen och ta honom på bar gärning.

2/3

Foto: PRIVAT

Men nu är de båda kollegerna åtalade för olaga frihetsberövande.

Men nu är de båda kollegerna åtalade för olaga frihetsberövande.

3/3

Foto: PRIVAT

Niklas Krämer, 25, och hans kollega blev bestulna på diesel till sina arbetsmaskiner flera gånger i veckan.

Förra året lyckades de gripa och hålla fast en av tjuvarna i väntan på polisen. 

Nu åtalas de själva för olaga frihetsberövande. 

– Vem är det som är boven i dramat, är det vi eller han som stal från oss?, säger Niklas. 

Expressen har vid flera tillfällen skrivit om dieselstölderna på Ekerö och Niklas kamp för att få slut på dem. Gång på gång har hans arbetsplats Närlunda Schakt drabbats av de fräcka tjuvarna – varav två gått fria även när de gripits och erkänt

Den 19 februari i fjol var det dags igen. Då lyckades Niklas tillsammans med en arbetskamrat filma och fånga en dieseltjuv. 

Men när åklagaren nu väcker åtal är det inte stölden som står i centrum. I stället är det de två kollegerna som misstänks för olaga frihetsberövande. 

LÄS MER: Här fångar Niklas en dieseltjuv – igen 

 

”Buntade fast hans armar och ben”

När tjuven fastnade på film runt midnatt åkte Niklas och kollegan dit och letade efter honom med hjälp av polis. De hittade hans bil, men inte den misstänkte. 

Tidigt morgonen därpå såg de honom komma och hämta sitt fordon. De blockerade då hans väg, och när han inte ville stanna valde de att stoppa honom handgripligen.  

– Han gapade och skrek. Han slängde upp bildörren och tänkte fly. Vi visste att det var han som stulit från oss och ville att polisen skulle få tag i honom, så vi brottade ner honom på marken, säger Niklas och fortsätter:

– Han var stark och vi kände att vi behövde få honom under kontroll. Vi rotade i våra byxfickor och hittade buntband som vi använder i vårt arbete. Så vi buntade fast hans armar och ben bakom ryggen, sedan ringde jag polisen.

Enligt åtalet var polisen på plats för att gripa den misstänkte cirka en timme senare. Han erkände stölden, men efter att han lämnat landet lades förundersökningen ner. 

Sedan valde åklagaren att i stället väcka åtal mot Niklas och vännen som hjälpt till. 

LÄS MER: Niklas fångade dieseltjuv – blev brottsmisstänkt 

 

”Bedrövad över att man inte kan se helheten”

I brottsbalken står det att ett så kallat envarsgrinpande bara får göras vid brott som har fängelse som påföljd och när den som begått det påträffas ”på bar gärning eller flyende fot”. 

Grunden till åtalet är att åklagare anser att kollegerna grep mannen för lång tid efter den misstänkta dieselstölden. Och underlaget är vittnesmålet de själva lämnat. 

– Det är åklagaren själv som gått på våra egna vittnesuppgifter och bilder. Det känns snopet, vi drog undan mattan på oss själva, säger Niklas och fortsätter: 

– Det kan vara så att vi gjort fel, men det som jag är högst bedrövad över är att man inte kan se saken i sin helhet. Fokus har flyttats från ursprungshändelsen, att vi stoppade en stöldvåg som har gäckat oss länge, vilket ledde till att vi fick bukt med problemen. 

LÄS MER: Polisen får bakläxa – dieselfallet öppnas upp igen 

 

Dieselstölderna slutade efter ingripandet

Sedan ingripandet har dieselstölderna slutat. 

– Vi är helt förskonade från det. Det var en kvittens på att det vi gjorde var kanonbra. När det var som värst kunde det hända upp till tre gånger i veckan. Det var ett enormt irritationsmoment att aldrig veta om vi kunde få i gång våra lastbilar, säger Niklas.

Tror du att det hade gått att lösa på ett annat sätt?

– Den frågan har jag ställt mig många gånger. Vi testade att vår dåvarande ägarinna sov över på vår verkstad, men det gick inte. Vi såg över våra staket, ställde våra lastbilar med tanklocket nära containrar, men på något sätt kom de åt vårt drivmedel ändå. Så det slutade med att jag privat köpte en jaktkamera och tänkte ”det får väl bli så här”.

Hur ser din arbetsgivare på att du nu är åtalad?

– Min arbetsgivare är jättetacksam för min insats. De tycker att det är väldigt tråkigt att det blivit så här och att det är helt galet. Det skickar signaler om att det är fritt fram att ta saker, så de är inte så nöjda med utgången här och nu. 

LÄS MER: Här stjäl de 400 liter diesel – helt riskfritt