Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 mar 2018 14:00

Nevs får fyra miljarder av kinesiskt bolag

Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Bilföretag Nevs får fyra miljarder kronor av det kinesiska bolaget GSR Capital.

Pengarna används bland annat för Nevs nya elbilar samt för en ny batterifabrik i Saabs gamla lokaler i Trollhättan.

GSR Capital tillhör de kinesiska företag som investerat i Nevs sedan tidigare. Men nu utökas samarbetet då GSR Capital enligt ett pressmeddelande från Nevs investerar motsvarande fyra miljarder kronor.

Nevs och GSR undertecknade ett samarbetsavtal vid en ceremoni i Trollhättan där bland andra den svenska statsministern Stefan Löfven närvarade. 

GRS Capital meddelade under ceremonin att de vill etablera en sammansättningsfabrik för batteriet till elbilar på Nevs område i Trollhättan. Batterierna ska främst användas till Nevs elbilar men batterierna ska också kunna säljas till andra.

– Detta betyder enormt mycket för vårt företag. Vi har letat efter en långsiktig partner och GSR Capital blir perfekt för oss, på många sätt”, säger Stefan Tilk, vd och koncernchef på Nevs, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Så ska Nevs börja sälja el-Saabar 

Investerat i flera bolag

Investeringarna görs i form av ett konvertibelt lån som kommer att omvandlas till aktier i Nevs AB.

– GSR ger oss inte bara oss ett finansiellt tillskott, företaget är också mycket engagerat i elbilar och affärer runt elbilar och olika satsningar mot ett grönare samhälle, tillägger han.

GRS Capital har även investerat i DiDi Chuxing, ett företag inom mobilitetstjänster som tidigare också investerat i Nevs.

– Våra relationer med DiDi Chuxing har varit viktiga i diskussionerna med GSR och i samband med att vi genomförde det här avtalet”, säger Kai Johan Jiang, NEVS huvudägare.

Nevs använder samma plattform som Saab använde för sin modell 9-3 för att bygga nya elbilar.

LÄS MER: Här är Nevs självkörande elbil