Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 dec 2017 14:08

Nevs elbil är klar – nu kommer "nya Saaben"

Nu är den nya modellen 9-3 klar.

Nu är den nya modellen 9-3 klar.

Foto: Nevs

I dag rullade Nevs första elbil ur fabriken i kinesiska Tiajin. 

Där ska tillverkaren producera hundratusentals exemplar av modellen 9-3 – som bygger på den gamla Saaben med samma namn. 

National Electric Vehicle Sweden, eller Nevs, tog hand om huvuddelen av tillgångarna efter Saabs konkurs 2012. I köpet ingick de immateriella rättigheterna till modellen 9-3, den då nyutvecklade fordonsplattformen Phoenix och fabriken i Trollhättan. 

Med de resurserna hade Nevs tänkt bygga en elbil med namnet 9-3. Men sedan planerna utannonserades har projektet legat i limbo.

Tills nu, det vill säga. I dag meddelar tillverkaren att det första fordonet rullat ur fabriken i Tiajin. Det markerar starten för en stor produktion av den färdigutvecklade elbilen. 

LÄS MER: Saab-klassikern såld för världsrekordbelopp

Nevs samarbetar med "Kinas Uber"

I pressmeddelandet skriver Nevs om sina högtflygande planer för den första elbilen. 

Fabriken ska i vad de kallar för "projektets första fas" kunna tillverka 50 000 fordon. I fas två kommer den siffran att stiga till 220 000 exemplar. 

Nevs arbetar med tre generationer av elbilar, där de två senare utvecklas i tillsammans med det det kinesiska företaget DiDi.

DiDi, som är Kinas motsvarighet till Uber, presenterade i höstas planer om att ha en miljon elbilar i sin flotta till 2020. Det är där Nevs kommer in. 

De ska förutom att tillhandahålla elbilslösningar också samarbeta med att ta fram ny teknik och utveckla system för autonom körning. 

JAN-ERIK BERGGREN: Jag vågar inte tro på Nevs – den här gången heller

Bygger på Saab 9-3

Det som Nevs nu inlett är fas ett. 

Fordonet som visas upp bygger fortfarande på plattformen från gamla 9-3, men skiljer sig synbart från de konceptbilar vi fick se i somras. Den produktionsklara bilen delar fler likheter med Saabs modell än de vi tidigare fått ta del av. 

Men den saknar Saab-emblemet i fronten. Det fick Nevs inte lov att använda.