Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 apr 2018 12:40

Myndigheten vill införa fond för att rena gamla dieselbilar

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En fond som ska bekosta dyrbar ombyggnad av äldre dieselbilar för att de ska klara tuffare utsläppskrav.

Det är en lösning som den tyska myndigheten vill se för att även äldre bilar ska klara miljözonerna.

Det är den tyska regeringen som kommit på en lösning för att rena utsläppen från äldre dieselbilar. Myndigheten vill att bilindustrin bidrar med cirka 50 miljarder kronor till en omfattande fond. 

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel är fonden ett sätt för regeringen att blidka väljarna som rasar mot införandet av miljözoner i flera tyska städer. Enligt beräkningar i Tyskland kommer så många som 15 miljoner äldre dieselbilar att beröras av de miljözoner som planeras. Det är att jämföra med 2,7 miljoner dieselbilar i Tyskland som har rening enligt kraven i Euro6 och som därmed skulle få köras i miljözonerna.

LÄS MER: Så vill de svenska partierna göra med dieselförbudet 

reningssystem krävs

Fonden skulle täcka en ombyggnation av merparten av de bilarna och betyda att dieselbilarna får rening med så kallad katalytisk reduktion. Det kräver en tillsats av så kallad AdBlue-vätska vilket alltså betyder att de äldre bilarna ska förses med en ny tank för AdBlue-vätskan och ett insprutningssystem.

Miljözonerna och rening av äldre dieselbilar har blivit en stor politisk fråga i Tyskland sedan förbundskanslern Angela Merkel lovat sina väljare att göra allt hon kan för att stoppa omfattande förbud mot dieselbilar i tyska städer.

Men varken representanter från Merkels regering eller från den tyska bilindustrin vill kommentera uppgifterna i den tyska tidningen.

Det finns heller inte några uppgifter om att en fond även skulle omfatta bilar utanför Tyskland. Den svenska regeringen har hittills inte velat agera mot bilindustrin gällande krav på rening även av äldre dieselbilar eller om krav på kompensation till svenska bilägare.

Enligt regeringens förslag om miljözoner så stoppas äldre dieselbilar från en av tre miljözoner redan från och med 1 januari 2020 och från ytterligare en miljözon från och med 1 juli 2022.