Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 maj 2017 21:38

Musk lovar: Model 3 kommer i juli

Tesla Model 3 visade Model 3 redan i mars förra året – och skapade en enorm efterfrågan.

Tesla Model 3 visade Model 3 redan i mars förra året – och skapade en enorm efterfrågan.

Foto: JUSTIN PRICHARD

Tesla Motors ökar omsättning. Men även förlusterna rusar iväg.

Men trots alla farhågor om tillståndet i Tesla Motors lovar vd Elon Musk att nya Model 3 kommer att börja levereras i sommar.

Tesla förlorade drygt tre miljarder kronor under första kvartalet i år. Men vd Elon Musk har i ett brev till sina aktieägare lovat att Model 3 ska börja byggas och levereras i juli i år. 

När Elon Musk visade den så kallade folk-elbilen i mars förra året skapade han en enorm efterfrågan. Ingen annan bil har på så kort tid sålt lika mycket och trots att det i praktiken var en konceptbil som Musk visade rusade köpare till handlare och till Teslas hemsida.

Men Tesla Motors ekonomiska resultat har oroat aktieägare och det har viskats om att Musk bränner för mycket pengar bara för att försöka få ut bilen i tid. Tesla Motors förlust ökade med 17 procent första kvartalet 2017 jämfört med samma period förra året. Och Musk har redan flaggat för att investeringarna kommer att kännas när produktionsstarten av Model 3 förbereds. Tesla Motors aktie har värderats högt och Tesla anses i dag vara mer värt än både General Motors och Ford. 

I veckan värderas Tesla Motors aktie till hela 306 dollar och bedömare säger att det är nu det avgörs hur det ska gå för Tesla. Blir Model 3 den succé alla hoppas på och om Tesla Motors kan börja bygga bilar i stor skala kommer värdet på aktien att rusa ytterligare. Model 3 ska också visa att Elon Musk lärt sig av misstagen från Model X som anses vara en mycket dyr affär för Tesla Motors.

Tesla Motors försöker också spela ner förväntningarna på den produktionsklara bilen. Model 3 är inte en häftigare men mindre variant av den dyrare Model S utan enligt Tesla är Model 3 en enklare bil än Model S, och billigare.

Priset för Model 3 väntas i USA bli cirka 35 000 dollar – i paritet med konkurrenten Chevrolet Bolt. I Sverige väntas Opels version av Bolt – Ampera-e – kostar lite drygt 400 000 kronor och priset för Model 3 lär ligga någonstans där. 

De första Model 3 väntas gå till anställda i Tesla Motors och SpaceX, Musks raketföretag. Model 3 väntas komma till Europa och Sverige först nästa år.