Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 jul 2019 10:38

Mitsubishi Lancer kan nu vara nära en comeback

Mitsubishi Lancer Evolution Final Edition från 2015.

Mitsubishi Lancer Evolution Final Edition från 2015.

1/2

Foto: MITSUBISHI

2/2

Foto: MITSUBISHI

Sportigare profil efter bättre ekonomi. Det är vad vi kan räkna med efter flera år av sämre förutsättningar för Mitsubishi. Och i den vevan är det en modell som förväntas göra comeback – omtyckta Lancer Evolution.

Under många år var Mitsubishi Lancer en populär modell runtom i världen och prestandaversionen Lancer Evolution var en bil att räkna med i de flesta sammanhang där snabbhet stod i fokus – inte minst i rallyspåret. Sista generationen hette Lancer Evo X och försvann under våren 2016. Modermodellen, det vill säga Lancer, gick ur tiden under sensommaren 2017. Namnet har dock levt kvar på en sedanmodell som säljs i Kina och i Taiwan.

Anledningen till att Lancer Evolution gick ur tiden var framför allt ekonomiska. I samma veva gick Nissan in som största ägare i Mitsubishi och Renault-Nissan-alliansen blev därför Renault-Nissan-Mitsubishi.

LÄS MER: Varning: 45 tickande bilbomber – begagnade modeller 

Kan ligga många år bort

Nu har ekonomin kommit på rätt köl igen och Mitsubishis vd Osamu Masuko sägs vara sugen på att återställa företaget till sin forna glans och då ingår en ny Lancer Evo i planerna. Det är brittiska Autocar som kommer med uppgifterna som har sitt ursprung i Japan.

Några direkta detaljer ska inte finnas i dagsläget, men en ny Lancer Evo skulle sannolikt dela en hel del komponenter med nästa generation Renault Mégane RS. En slutsats vi då drar är att en ny Lancer Evo ligger ganska många år fram i tiden med tanke på att den benämns tillsammans med nästa Mégane RS. Nuvarande Mégane RS kom ju för mindre än ett år sedan.

LÄS ÄVEN: Sälja din bil? Så gör du en bra affär 

Laddhybrid inte så troligt

En stor skillnad mellan Mégane RS och en eventuell ny Lancer Evo är drivningen. Den franska prestandabilen är framhjulsdriven, en Lancer Evo kan inte vara annat än fyrhjulsdriven.

För många år sedan surrades det om att Lancer Evo i framtiden kunde komma i laddhybridutförande. Så långt tror vi inte Mitsubishi går, däremot är någon form av 48-volts mildhybridsystem högst troligt, för att sänka förbrukningen med några få centiliter och för att få lite extra knuff. Räkna med minst 350 hästkrafter plockade ur en överladdad tvålitersfyra. I dag har Mégane RS en 1,8 liter stor fyra med som högst 300 hästkrafter.

På bilderna i denna artikel ses Mitsubishi Lancer Evolution Final Edition årsmodell 2015.