Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 21 apr 2019 17:00

Mercedes visar tuffa suven Concept GLB

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Mercedes GLC får ett småsyskon – som trots sina lite mindre mått blir sjusitsig. 

Den nya suven heter Concept GLB och är än så länge en konceptbil, men den färdiga produkten borde inte vara långt borta.

Mercedes GLB har vi sett på flertalet spionbilder under vintern och nu ställs den ut som konceptbil på bilsalongen i Shanghai. Det som framför allt slog oss vid skådandet av spionbilderna var modellens mer upprätta stil i jämförelse med lillebror GLA och storebror GLC. När vi nu skådar konceptbilen är det tydligt att Mercedes har fokuserat på det klassiska, lite mer robusta suv-utseendet. Lite mer terrängstuk skulle man kunna säga, och det görs extra tydligt i Shanghai i och med att konceptbilen har utrustats med grova terrängdäck från BFGoodrich, extraljus ovanför vindrutan, ba(c)kljus vid takspoilern och takbox av smäcker sort.

Tittar vi bortom terrängdetaljerna som mest är för showens skull ser vi med största sannolikhet hur GLB kommer att se ut när den släpps i produktionsutförande. Det finns inget övrigt som inte fungerar i verkliga livet.

GLB Concept är sjusitsig

Mercedes Concept GLB är alltså mellansyskon till GLA och GLC, men är betydligt närmare storebrorsan än lillebrorsan. Concept GLB mäter nämligen 463,4 centimeter på längden vilket är drygt två decimeter längre än GLA men bara några ynka centimeter kortare än GLC. På bredden mäter den, ytterbackspeglarna ej inkluderade, 189 centimeter och på höjden hela 190 centimeter. Så hög blir inte produktionsversionen, man får helt enkelt räkna bort takboxen. 

Axelavståndet är ganska väl tilltaget och mäter 282,9 centimeter. Det är inte riktigt i paritet med GLC:s avstånd på 287,3 centimeter mellan hjulaxlarna, men ändå tillräckligt för att ge gott om interiöra utrymmen. Concept GLB är sjusitsig med två främre säten, ett baksäte samt två bakre stolar som enligt Mercedes inte bara är nödsäten utan ska fungera även under längre resor. Av interiörbilderna att döma ser benutrymmen i tredje raden tajt ut, men i höjdled ser det ut att vara ganska bra utrymme för kropp och knopp. Tacka GLB:s upprätta format för det.

Andra sätesraden är inte bara fällbart enligt 40/20/40-principen utan också justerbart i längdled med 14 centimeter. Det kan gynna benutrymmet i bakre sätena. Ytterplatserna i andra sätesraden har en Easy Entry-funktion som gör insteget till tredje raden enklare.

LÄS MER: Här är de hemliga bilarna – som du inte borde få se

Under huven på konceptbilen har Mercedes valt att placera en fyrcylindrig bensinmotor på 224 hästkrafter och 350 newtonmeter. Maskinen känner vi igen från bland annat nya A 250. Drivlinan kompletteras med en åttaväxlad dubbelkopplingslåda som vidarebefordrar krafterna alla fyra hjul, 4Matic som Mercedes kallar det. I lägena Eco och Comfort sker 80 procent av drivningen på framhjulen och i läget Sport 70 procent av drivningen fram. I offroad-läget är drivningen jämnt fördelad 50/50 mellan fram- och bakhjulen.

LÄS MER: Smarta knepen: Så enkelt höjer du värdet på din bil 

Trä och kraftiga sömmar på insidan

Förarmiljön är väldigt lik den som finns i A-klass, inklusive mätarklustret och infotainmentsystemet, MBUX som Mercedes kallar lösningen. I och med att det handlar om en showbil har Mercedes lagt lite extra krut för att framhäva insidans utseende med bland annat läder, trä och kraftiga sömmar.

När produktionsversionen av Concept GLB kan tänkas dyka upp hos Mercedes-handlarna är ännu okänt, men det bör inte ligga allt för långt fram i tiden. Alla senaste under första halvan av 2020 tippar vi.