Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 dec 2019 07:00

Mercedes utreds för fusk i Renault-dieselmotorer

Mercedes A 180 d som, precis som A 160 d, har en 1,5-liters Renault-dieselmotor under huven

Mercedes A 180 d som, precis som A 160 d, har en 1,5-liters Renault-dieselmotor under huven

Foto: DAIMLER AG

Tyska transportmyndigheten KBA har hittat misstänkt mjukvara i Mercedes mindre dieselmotorer.

Och redan fuskanklagade Renault skyller i från sig.

Mercedes har redan avslöjats med att använda manipulerande mjukvara i flertalet av sina dieselmotorer vilket har lett till att företaget har tvingats återkalla över tre miljoner bilar. 

Bland annat har storsäljare som C-klass och E-klass berörts av fusket som tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) upptäckt, men även flertalet andra modeller som exempelvis GLK, GLC, S-klass och Vito.

Tidigare dömda till miljardböter

Till följd av fusket dömde tyska åklagare i september Daimler AG, som Mercedes ingår i, till böter på 870 miljoner euro, motsvarande 9,2 miljarder kronor. Bötesbeloppet skulle eventuellt kunna öka med tanke på att KBA nu är något nytt på spåren.

Denna gång handlar det om Mercedes mindre modeller A-klass och B-klass. 

Mjukvara för falsk mätning 

KBA säger sig undersöka så kallad misstänkt mjukvara, som har för avsikt att sänka utsläppen vid mätning men inte vid verklig körning, i modellseriernas mindre dieselmotorer som har köpts in från Renault. Smarts modeller, som använder sig av Renaults dieselmotorer, sägs inte vara berörda. Om Mercedes transportbil Citan är involverad i det eventuella fusket eller inte är okänt.

Renault skyller på Mercedes

Renault – som har anklagats för fusk i ett antal omgångar sedan dieselgate briserade – har i tysk media uttalat sig i ärendet. De hävdar att motorerna var fria från eventuellt fusk vid leverans till Mercedes och att motorernas mjukvara är utvecklad av Mercedes ingenjörer.

Daimler har inte velat kommentera detta nya ärende i tysk media utan pekade på ett tidigare uttalande att de inte utesluter fler återkallelser på order av KBA.