ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Mercedes superbil kostar 25 miljoner

Publicerad 12 sep 2017 00.09
Allt om bilar>Bilnyheter
Mercedes Project One med Lewis Hamilton.

Mercedes Project One med Lewis Hamilton.

1/12

Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

2/12

Foto: Mercedes-AMG

3/12

Foto: Mercedes-AMG

4/12

Foto: Mercedes-AMG

5/12

Foto: Mercedes-AMG

6/12

Foto: Mercedes-AMG

7/12

Foto: Mercedes-AMG

8/12

Foto: Mercedes-AMG

9/12

Foto: Mercedes-AMG

10/12

Foto: Mercedes-AMG

11/12

Foto: Mercedes-AMG

12/12

Foto: Mercedes-AMG

F1-stjärnan Lewis Hamilton öppnar dörren till Mercedes nya supersatsning.

Project One är en tvåsitsigs sportbil med F1-prestanda som kan bli din för i runda slänger 25 miljoner kronor.

Och den går att köra på vägen.

Världen har fått ytterligare en supersportbil. Men det är få om ens någon som kan mäta sig med Mercedes nya Project One. Bilen ska debutera på bilsalongen i Frankfurt i veckan men visades redan i går kväll vid en stor specialvisning i den tyska bilhuvudstaden.

Project One har samma F1-motor under huven som Lewis Hamilton, som leder F1-VM efter två raka segrar, har i sin tävlingsbil. Svenske utvecklingschefen Ola Källenius lovade att bilens köregenskaper är precis så bra som designen skvallrar om.

Motorn är en 1,6-liters V6-hybrid som levererar drygt 1 000 hästkrafter. Motorn kan varvas till 11 000 rpm men eftersom vi utanför F1-depån inte kan tanka samma bränsle som Lewis Hamilton och de andra har motorn bromsats en aning. 

LÄS MER: Alla bilnyheterna i Frankfurt 2017 

0-200 km/tim på sex sekunder

Prestandan blir något vi aldrig sett tidigare. 0-200 km/tim klaras av på sex sekunder. Jämfört det med Bugatti Chrion som med sina 1 500 hästkrafter klarar samma sak på 6,1 sekunder eller McLaren P1 som vill ha hela 6,8 sekunder på sig för att nå samma fart.

Toppfarten är hela 350 km/tim och när bilen börjar byggas ska den säljas via Mercedes AMG-nätverk. Project One är fortfarande under utveckling men Mercedes planerar att bygga bilen i 275 exemplar med en nätt prislapp på cirka 25 miljoner kronor per styck.

LÄS MER: Här är Aston Martins utmanare

Tekniken går vidare till fler modeller

På varje framhjul sitter en elmotor på 120 kW och framaxeln drivs därmed enbart av elmotorerna. Bensinmotorn driver bakaxeln. En elektroniskt styrd turbo ska ge snabbast möjliga responstid och ytterligare en 120 kW:s elmotor är ansluten till vevhuset för att ge ytterligare vridmoment. Totalt ges 500 kW till bakaxeln via en åttastegad manuell växellåda.

Bilen kan köras på el i cirka 25 kilometer. Project One har klimatanläggning, en F1-stylad ratt, kameror som ser bakåt och infotainmentsystem. Enligt Mercedes har teknikerna och ingenjörerna som arbetat med Project One "lärt sig massor" som ska kunna användas i kommande AMG-bilar.