Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 22 aug 2019 17:00

Mercedes skrotar X-klass och flera skåpbilar är i fara

Foto: Daimler AG / MediaPortal Daimler AG

För dålig försäljning ligger bakom Mercedes beslut att skrota pickupen X-klass efter bara en generation bilar.

Och nu kan flera av Mercedes skåp- och familjebilar drabbas av samma öde.

Istället hoppas Mercedes på den elbil som ska visas i Frankfurt om ett par veckor.

Stora dieseldrivna skåpbilar och familjebilar säljer dåligt. Det har fått Mercedes att se över hela sitt modellprogram inom bilgruppen Mercedes-Benz Vans. I översynen ingår även en titt på organisationen då totalt 26 000 personer är anställda inom Vans.

Och vad dålig försäljning leder till visar Mercedes genom att skrota hela den stora satsningen på pickupen X-klass. Mercedes köpte en plattform av Nissan men placerade så sent som förra året en egen motor och växellåda i modellen. 

LÄS MER: Så bra var Mercedes pickup 

EQV ska ta över

Det har inte hjälpt. Mercedes sålde bara 6 800 X-klass under första halvåret i år jämfört med 8 400 bilar för ett år sedan. Mercedes var heller inte redo att satsa på en större pickupmodell för att jaga försäljning i USA.

I Frankfurt visar Mercedes upp en eldriven skåpbil, EQV, som de hoppas ska vända trenden bland skåp- och familjebilar. EQV har en räckvidd på cirka 40 mil med fulladdat batteri och till 2025 tror Vans-chefen Marcus Breitschwerdt att 15 till 25 procent av försäljningen av skåpbilar och familjebilar består av eldrivna modeller.

EQV ska kunna laddas till 80 procent på 45 minuter och har av allt att döma en drivlina som påminner om den i nyligen lanserade EQC. Försäljningen av EQV inleds i början på nästa år.