Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 24 nov 2016 11:58

Mercedes F1-bil för gatan snart slutsåld

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo kanske kan ge ledtrådar till hur den nya hyperbilen ser ut.

Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo kanske kan ge ledtrådar till hur den nya hyperbilen ser ut.

Foto: Mercedes

Mercedes har en hyperbil i mångmiljonklassen på gång.

Ingen utomstående har ännu sett den – ändå är den spektakulära bilen nästan slutsåld!

Men det är knappast någon risk att många spekulanter köper grisen i säcken och alltså inte får valuta för sina pengar.

För det första är Mercedes kvalitetsrykte djupt grundmurat. Den tyska biltillverkaren har ett högt förtroendekapital och brukar kunna svara upp mot det.

Dessutom handlar det inte om många köpare. Bilen kommer bara att tillverkas i mellan 200 och 300 exemplar, enligt motorsajten Carbuzz. Det gör att samlarvärdet med största sannolikhet blir högt.

Det lilla Mercedes-AMG hittills gått ut och visat, när det gäller hyperbilen, är att det har presenterat en skiss över hur dess sidoprofil kan se ut.

Motorn plockas från formel 1-bil

Några detaljer om projektet har också blivit kända. Exempelvis att priset kommer att ligga upp mot 18 miljoner kronor och att bilen ska lanseras i slutet av 2018.

Motorn ska vara en 1,6-liters V6:a från Mercedes Formel 1-bil driven av både bensin och elektricitet. Kapaciteten ska vara minst 1 000 hästkrafter och Mercedes har bekräftat fyrhjulsdrift.

För att göra bilen ännu mer aptitlig – även för tillsynsmyndigheterna – har Mercedes fått sänka kompressionsförhållandet och tomgång ner från Formel 1-bilens inställningar.

”Finns inget liknande på marknaden”

– Om du kombinerar den bästa av två världar: den mest effektiva drivlinan på planeten, som är F1-drivlinan, med den höga kompetensen och kapaciteten från AMG – får du fram denna tekniska höjdpunkt, säger Mercedes-AMG:s chef Tobias Moers, till motorsajten Automotive News, och fortsätter:

– Det är en fantastisk bil. Det finns ingen liknande på marknaden.

"Med tanke på de eleganta prestanda-monster som tidigare har kommit från Mercedes-AMG räknar vi med att det här kommer att höja graden av konkurrens i detta – ännu så länge – lilla segment, skriver Carbuzz.

 

LÄS MER: Mercedes nya värsting med 612 hästkrafter!