Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 okt 2017 23:12

Märkliga förslaget om självkörande bilar

Inga händer på ratten – då ska du kunna ta ett järn, i bilen.

Inga händer på ratten – då ska du kunna ta ett järn, i bilen.

Foto: JONAS TOBIN / JONAS TOBIN GT/EXPRESSEN

Vem kör hem från puben, du eller jag?

Inga problem, det gör bilen.

Myndighet vill tillåta onyktra förare i självkörande bilar.

Så gott som alla trafik- och transportmyndigheter i alla länder funderar just nu på lagar och regler för självkörande bilar. Audi hoppas att tyska myndigheter ska godkänna så kallad "remote parking" nästa år vilket betyder att du ska kunna parkera din bil utan att behöva sitta i den.

Men Australiens nationella transportkommission, NTC tänker längre än så. Redan 2020 väntas självkörande bilar finnas på gator och vägar i Australien. Och kommissionen anser att om lagarna kräver att förarna till de här bilarna håller sig nyktra så häver man många av fördelarna med att den nya tekniken.

LÄS MER: Volkswagen bygger självkörande taxibilar 

Kräver undantag från alkohollagarna

”Ett potentiellt hinder för att nå alla fördelarna med automatiserade fordon är att kräva att ägare av självkörande bilar, som inte kör, ska följa alkohollagar i trafiken”, skriver transportkommissionen i en rapport om lagar och regler för självkörande fordon.

Det låter inte som att svenska myndigheter skulle komma fram till samma slutsats. Men så har vi också en av världens allra säkraste trafiksituation.

Volvo driver förstås frågan att om bilen kör sig själv så är fordonet också ansvarig för vad som händer. Men de flesta tänker sig ändå ett scenario där bilen också ska kunna köras av en förare – som då är nykter.

NTC går så långt i sin rapport att de kräver en lagändring för personer med autonoma bilar så att de inte behöver rätta sig efter regler för alkohol i trafiken. Men det ska då vara under förutsättning att fordonen är helt självkörande.

LÄS MER: Audi visar bil utan ratt