Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 mar 2018 17:34

Malmström om Trump: Vi ska stå upp mot mobbare

Cecilia Malmström på ena sidan i debatten och Donald Trump på den andra.

Cecilia Malmström på ena sidan i debatten och Donald Trump på den andra.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström förstår inte varför Donald Trump hotar med tullar på bilar. Och enligt Malmström tänker inte EU ge efter på Trumps hot om nya avgifter och tullar.

– Vi är inte rädda, vi kommer att stå upp mot mobbare, säger Malmström enligt affärssajten Bloomberg.

Efter flera konflikter har det blossat upp ett begynnande handelskrig mellan USA och Europa. Allt började med Donald Trumps förslag om tullar på stål och aluminium som beräknas träda i kraft inom ett par veckor. Kanada och Mexiko har undantagits och även EU har arbetat hårt för att slippa avgifterna.

När Europa plockade fram en lista över produkter från USA som skulle kunna tänkas beläggas med liknande tullar svarade Donald Trump med hot om nya tullar på bilar.

LÄS MER: Elon Musk vill ha Trumps hjälp 

Cecilia Malmström hade i helgen ett möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer men det gick inte att nå en uppgörelse.

Cecilia Malmström har också svårt att förstå varför Trump plockat in bilarna i frågan om stål och aluminiumtullar, som han förklarat vara en säkerhetsåtgärd.

– Om det här är en säkerhetsfråga har jag svårt att se hur bilarna passar in, säger Cecilia Malmström enligt bilbranschtidningen Automotive News.

Och Malmströms kolleger runtom i Europa stöttar sin kommissionär i den hårda retoriken mot Trump.

– Om någon börjar kasta sten är det bäst att den personen inte bor i ett glashus, säger EU-kommissionens talesman Enrico Brivio.

EU hävdar att regionen är en nära allierad till USA och därför borde undantas från tullar som införs av säkerhetspolitiska skäl.

LÄS MER: Geely en bricka i handelskriget med Kina 

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire är orolig för att ett handelskrig mellan EU och USA bryter ut. Spaniens finansminister Roman Escolano påpekade att protektionism alltid är ett misstag.

I dag är det inte något mer möte planerat mellan EU och USA men alla räknar med att förhandlingarna ska fortsätta på något sätt.

– Det är svårt att förhandla om sånt här via twitter men EU är alltid en öppen marknad, säger Cecilia Malmström.