Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 18 sep 2019 17:00

M Sverige ger regeringens budget blandat betyg

Foto: TT

M Sverige ger både ris och ros till regeringens budget som presenterades under onsdagen. De ger tummen upp till att resurserna för underhåll av vägar och järnvägar på landsbygden förstärks, men ogillar indexhöjningen av skatterna på bensin och diesel. 

Konsumentorganisationen, Riksförbundet M Sverige, ger ett blandat betyg till regeringens nya budget. 

Bland annat tycker de det är bra med att resurserna för underhåll av vägar och järnvägar på landsbygden förstärks i budgeten. Även förslaget om snabbare utbyggnad av laddningsinfrastruktur får tummen upp av M Sverige. 

De tycker även att det är bra att den nya mätmetoden för bilarnas utsläpp, WLTP, införs i fordonsskattesystemet bonus-malus den 1 januari 2020.

– I de fall där man ser stora skillnader på siffrorna över bilarnas utsläpp när de har mätts med NEDC och när de mäts med WLTP, visar det tydligt hur fel utsläppen har uppmätts tidigare, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på M Sverige. 

Dock finns även indexeringen av punktskatterna på bensin och diesel. Den balanseras upp av en skattesänkning 2020, i det längre perspektivet riskerar bilägare att drabbas av skattehöjningar som är högre än inflationen menar Hélena Lilja. 

 – För fortsatt indexeringshöjning av skatter krävs att en omfördelning sker för att få fler att välja hållbara alternativ. I Sverige är många helt beroende av bilen, varje dag. Höjs skatten på fossila drivmedel måste satsningarna på förnybara alternativ eller laddbara bilar öka i motsvarande grad, säger Heléne Lilja.

– Det krävs mycket bättre subventioner för att bilister ska kunna minska beroendet av fossila drivmedel, med oro på världsmarknaden och allt vad det för med sig.