Londons svarta taxibilar ska köras på el

Den nya taxibilen går på el och byggs av Geely-företaget London Electric Vehicle Company.

Volvo-ägaren Geely har presenterat ännu en nyhet.

Här är den nya London-taxin som ska köras på el. 

Geely ska också exportera taxin till andra städer i Europa.

De klassiska svarta taxibilarna i London får ett nytt utseende. Och framför blir de renare. Volvo-ägaren Geely har investerat drygt tre miljarder i utvecklingen av en ny taxibil och nya fabriker för att bygga bilarna. Målsättningen är att dels förse London med eldrivna taxibilar men också att exportera bilarna till andra städer.

Bilarna ska byggas i Coventry och England stod högt upp på listan över länder för Geelys helt nya utvecklingscentrum. Nu valde Geely till slut Göteborg men via London-taxibilarna ska Geely ta marknadsandelar även på transportbilssidan. En skåp-version av taxibilen ska utvecklas inom ett par år.

Den nya taxibilen har modellbeteckningen TX och drivs av en elmotor men har också en så kallad räckviddsförlängare, en mindre bensinmotor som kan ladda batterierna med el vid behov. 

TX kan köras drygt 11 mil på bara el men totalt drygt 60 mil med hjälp av bensinmotorn. När Geely visade TX passade de också på att meddela att gamla London Taxi Company byter namn till London Electric Vehicle Company.

TX har designats under ledning av den förre Volvo-designern Peter Horbury vid Geelys designcenter i Barcelona. Den svarta färgen finns kvar liksom de speciella dörrarna och bakåtvända stolarna. Enligt Horbury var London-taxin lika speciell att rita som när han tog sig an att förnya Volvos kombilar. 

LEVC har redan fått en order om drygt 250 TX-bilar som ska rulla i Amsterdam med start nästa år och LEVC vill sälja el-taxibilarna till fler städer. Från och med den 1 augusti ska det gå att köpa TX-bilar från England. I London rullar cirka 23 000 dieseldrivna svarta taxibilar och de behöver bytas ut snabbt på grund av tuffare utsläppsregler.

Med LEVC och en satsning på transportbilar och taxibilar har Geely nu i det närmaste ett komplett bilimperium. I sommar köpte Geely också andelar i ett företag som bygger bilar som kan flyga. 

LÄS MER: Geely investerar i flygande bilar 

Annons:
Annons: