Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 apr 2018 09:04

Löftet i Tyskland: Vi köper tillbaka din nya dieselbil

Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De stora tyska biljättarna är pressade.

Allt färre köper dieselbilar efter hot om kommande förbud.

Men nu svarar Volkswagen, Audi, BMW och Mercedes med ett löfte: blir det förbud köper vi tillbaka bilen.

Efter hot om förbud i fler tyska städer har försäljningen av dieselbilar rasat i Tyskland. BMW reagerade först med ett erbjudande till tyska kunder att om det blir ett förbud så köps bilarna tillbaka.

Volkswagen-gruppen reagerade i förra veckan och deras erbjudande gäller från och med de 1 april. Erbjudandet gäller också till och med slutet av juni. Ett liknande erbjudande finns också från Mercedes, Ford, Fiat och Opel.

LÄS MER: 9 smarta sätt att runda reglerna för miljözonerna 

Färre köper dieselbilar

Andelen dieselbilar av den tyska nybilsförsäljningen ligger i dag på cirka 33 procent, den lägsta siffran sedan 2000. Tyska bilköpare är oroliga över att även de nyare dieselbilarna med rening enligt kraven i Euro6 kommer att påverkas av förbud och begränsningar.

Miljöorganisationer i Tyskland driver flera processer mot städer som de påstår bryter mot EU:s regler för luftkvalitet. Totalt är 28 tyska städer involverade i processer och bilköparna köper bensinbilar hellre än riskerar att äga en diesel som inte får köras i städerna. 

LÄS MER: Däckbyte - här är alla datumen och reglerna 

170 000 VW-bilar har skrotats

Volkswagens svar är ett erbjudande att köpa tillbaka de nya dieselbilar som drabbas av förbud. Tidigare har VW i Tyskland haft olika erbjudande om inbyte av Euro4-dieslar mot nya Euro6-bilar. VW har också haft erbjudande till de som bytt in sin diesel mot bilar som drivs med el eller gas.

Myndigheter i Tyskland har beräknat att så många som 5,9 miljoner dieselbilar med rening enligt kraven i Euro5 kan komma att drabbas av dieselförbud i städerna. Priserna på begagnade Euro5-bilar har rasat i Tyskland och handlarna har tvingats sänka priserna med 30-50 procent. 

Rabatterna och erbjudandena har satt fart på nybilsförsäljningen i Tyskland och under januari och februari i år såldes totalt 531 000 bilar, den högsta siffran sedan 1999 i landet.

Volkswagen har haft premier för alla som skrotat sina äldre bilar och enligt uppgifter från VW-gruppen har över 170 000 bilar med rening enligt Euro4 eller äldre skrotats den senaste tiden.