Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 feb 2017 11:03

Lavinartad ökning av bildelsstölder

BMW-ägare är mest utsatta.

BMW-ägare är mest utsatta.

1/2

Foto: BMW

2/2

Foto: Daniel Jdzura - Fotolia

Larmtjänst slår larm om en lavinartad ökning av stölder av reservdelar till bilar.

Navigationssystem, krockkuddar och strålkastare är de mest eftertraktade delarna.

Skadekostnaden för försäkringsbolagen har fördubblats på ett år.

Det är Larmstjänst som plockat in statistik från försäkringsbolag avseende tre olika typer av reservdelar, krockkuddar, navigation och strålkastare, där alla tre typerna är eftertraktade på begagnatmarknaden.

73 procents ökning av stölder

Enligt Larmtjänst är ökningen av stölder på navigationssystem, krockkuddar och huvudstrålkastare hela 73 procent mellan åren 2015 och 2016.

Under 2016 har 3333 stölder inträffat vilket ska jämföras med 1926 stölder under 2015. Med stölderna skjuter också försäkringsbolagens skadekostnader i höjden och redan efter maj månad 2016 hade försäkringsbolagen passerat kostnaden för hela 2015.

 LÄS MER: Dieseltjuvarna erkände – fallet läggs ner ändå

 

Kostnaden för stölder av de undersökta reservdelarna uppgick 2016 till 212 miljoner kronor. Jämfört med samma kostnad för 2015 är det en ökning med 104 procent.

– Det är viktigt att vi bekämpar denna typ av vardagsbrottslighet eftersom det skapar otrygghet hos allmänheten. Det finns tyvärr bilägare som blivit utsatta för stölder både två och tre gånger, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst, i ett pressmeddelande.

Allra värst är det under årets mörka månader då flest stölder inträffar. Sommaren 2016 genomförde polisen i Stockholm en satsning för att minska antalet stölder men under hösten 2016 ökade antalet stölder igen.

Bilar från BMW mest utsatta

Storstäderna är värst drabbade av stölder där enbart Stockholms län rapporterade 1738 stöldtillfällen. Även sydvästra Sverige med länen Västra Götaland, Halland och Skåne har många stöldtillfällen.

De bilmärken som är mest utsatta är också de bilmärken som har sålt flest bilar, alltså Volvo, Mercedes, BMW och Volkswagen. Allra mest utsatta är ägare till BMW-bilar. Statistiken visar också att tjuvarna är ute efter olika saker beroende på bilmodell. Från BMW-bilar stjäls navigation och krockkuddar, från Mercedes krockkuddar, från VW navigation och från Volvo strålkastare.