Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 30 maj 2019 10:00

Låt inte spädbarnet sova kvar i bilbarnstolen

Foto: Shutterstock

Om din bebis har somnat i bilbarnstolen under färd ska du inte låta den fortsätta sova där efter hemkomsten. En ny studie visar nämligen att stolen kan vara en dödsfälla.

Rönen publicerades den 20 maj i den amerikanska läkartidningen AAP Pediatrics. I studien har faktorerna bakom sömnrelaterade dödsfall hos 11 779 spädbarn under en tioårsperiod kartlagts. Den visar att 3 procent av dödsfallen inträffade när barnet satt i sittanordningar såsom bilbarnstolar, strollers och sittgungor. I två tredjedelar av de fallen var bilbarnstolar involverade. Medianåldern hos spädbarnen var två månader.

Inte använd för ändamålet

När bilbarnstolar var inblandade var den till 90 procent felaktigt använd, alltså när barnet inte reste i den under färd.

– Det framgick att dödsfallen i dessa bilbarnstolar inträffade när den inte var använd för sitt ändamål – att transportera ett barn, utan i stället användes som ett substitut för en spjälsäng eller vagga, säger Jeffrey Colvin, studiens huvudförfattare, till Today show.

Han fortsätter:

– De är inte lika säkra som en spjälsäng eller vagga när barnet tas ut från bilen sovande... Det finns brist på medvetenhet om detta. Jag tror att varje förälder, inklusive jag själv, är skyldig till att ha gjort det här någon gång.

Säkraste platsen under färd

Orsaken till att sittstolar och bilbarnstolar är mindre säkra platser för barn att sova i är okänd, men Colvin tror att det kan handla om att barnen sover i en vinklad position.

Samtidigt framhåller han att föräldrar inte ska oroa sig ifall att spädbarnet somnar i bilbarnstolen under färd.

– Spädbarn bör alltid vara i en bilbarnstol under resor och det är den absolut säkraste platsen för spädbarnet, oavsett om det är vaket eller sover. Men kom bara ihåg att bilbarnstolen är tänkt för bilar och att när du lämnar bilen, så är det säkrast att lägga spädbarnet i en spjälsäng eller i en vagga om det fortfarande sover.

Det finns också andra risker med bilbarnstolar om man använder dem fel. Spädbarn kan ramla från den och den kan också volta över. De kan också skadas eller förolyckas av att bilbarnstolens bälten används fel.

Det är inte första gången risken med bilbarnstolar studerats. Ett exempel är en studie från 2015 som visade att sovande spädbarn utsattes för kvävningsrisk i stolanordningar.