Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Laddbara bilarna når ny drömgräns i Sverige

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nu finns det över 50 000 laddbara bilar i Sverige. 

Drömgränsen passerades efter en mycket stark försäljning under mars månad.

Inför den nya fordonsskatten i sommar väljer allt fler att köpa en laddbar bil.

Det är färska siffror från Power Circle och ELIS, Elbilen i Sverige, som visar hur försäljningen av laddbara bilar fått fart. Bara i mars månad såldes över 2 000 laddbara bilar i Sverige vilket är en ökning med 73 procent jämfört med samma månad förra året.

På bara 18 månader har antalet laddbara bilar i Sverige fördubblats.

– Vi går in i en spännande period nu. Beskedet om miljözoner och tidigare beslutade styrmedel som snart träder ikraft tror jag sammantaget kan ge en större effekt på marknaden än vad många tror, säger Olle Johansson, vd för Power Circle, i ett pressmeddelande.

SE MER: Audis vd om när nya elbilen e-tron lanseras 

Vill mer initiativ av regeringen

Men Olle Johansson skulle vilja se ännu tydligare besked från våra politiker:

– Jag skulle vilja se en tydlig strategi från regeringen och dess myndigheter avseende elektrifieringen av vägtransporter och infrastruktur för detta, vilket saknas i dag.

Enligt Power Circle så borde nästa drömgräns – 100 000 laddbara bilar – passeras om cirka 15 månader.

Bland de modeller som säljer allra bäst finns Volkswagen Passat GTE – Sveriges nu vanligaste laddhybrid – Kia Niro PHEV och Kia Optima PHEV. Av elbilarna så säljer nya Nissan Leaf bra men även Teslas lite äldre Model S är en storsäljare fortfarande.

Model S är den vanligaste elbilen i Sverige med totalt 3 072 registrerade bilar följt av Nissan Leaf med 2 797 bilar och Renault Zoe med drygt 2 000 bilar. Med en helt ny Leaf på marknaden lär Nissan snart passera Tesla.

LÄS MER: Så vill ditt parti göra med din bil inför valet 

Passat GTE populär laddhybrid

Bland laddhybriderna är VW Passat GTE populärast med 9 284 bilar följt av Mitsubishi Outlander PHEV, 7 891 bilar, och Volvos V60 dieselhybrid, 3 371 bilar. I Sverige är det bara 1 350 personer som köpt en Volvo XC90 T8.

Det finns också 56 eldrivna bussar i Sverige med flest elbilar i Eskilstuna. I mars månad fanns det också närmare 5 000 laddpunkter i Sverige.

Annons:
Annons: