Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Laddbara bilar iskalla – det ska premien ändra på

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Åren 2018 och 2019 tippas elbilar och laddhybrider få sitt stora genombrott med massor av nya modeller.

Regeringen inför också en premie för laddbara bilar och erbjuder bidrag till installation av laddboxar hemma.

Men intresset från bilköparna är fortsatt svalt. Bara var femte person funderar på att byta till en laddbar bil.

Flera nya elbilar från Nissan, Jaguar, Audi, Volvo och Volkswagen. Lägg till det att snart sagt alla bilmodeller inom kort kommer att erbjudas med en laddhybriddrivlina.

Elbilar och laddbara bilar väntas få sitt stora genombrott under de kommande två, tre åren.

Men intresset från bilköparna är fortsatt svalt. I en undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Blocket och i samarbete med Expressen Allt om Bilar svarar drygt var femte person att de funderar på att byta till en laddbar bil. Hela 78 procent svarar att de inte funderar på att skaffa laddbara bilar.

– Räckvidden är fortfarande för kort och priserna för höga för att de laddbara bilarna ska locka till sig många köpare. En eldriven VW Golf är i dag dubbelt så dyr som samma bil med en bensin- eller dieselmotor. Även laddhybriderna ligger högt i pris, säger Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren.

– Vi kan också vända på det. Om var femte nybilsköpare skulle valt en laddbar bil 2017 hade det resulterat i drygt 70 000 sålda bilar. Och det är en hög siffra.


LÄS MER: Nu är världens första Tesla-kombi färdig 


Elbilarna fortfarande för dyra

Den nya fordonsskatten samt ett nytt bidrag till alla som vill installera en laddbox i hemmet är åtgärder som under 2018 kan få intresset att svänga.

– Det är bra initiativ och vi kommer också att få se flera billigare elbilar och laddhybrider samt elbilar med betydligt längre räckvidd de kommande åren, säger Jan-Erik Berggren.

– När fler och fler märker att elbilarna faktiskt fungerar i praktiken, för grannen eller arbetskompisen, då kommer det att lossna. Sen är det upp till tillverkarna att hitta lösningar på smart laddning och hur batterierna ska överleva kalla vintrar på ett bra sätt. 


LÄS MER: Sverige får Volvos nya elvärsting först 


"Satsningen är enorm"

Volvos första elbil i den nya generationen ska presenteras under 2018 och stora tillverkare som Toyota, Volkswagen och BMW vill mer än fördubbla sin försäljning av laddbara bilar de kommande två åren.

– Satsningen är enorm från bilindustrin så det gäller att infrastrukturen hänger med framöver. Det kommer att bli en stor efterfrågan på laddmöjligheter hemma, på jobbet och utmed resvägen. Den här utvecklingen går hand i hand och först när bilägarna märker att det fungerar att äga en laddbar bil vågar de byta.

Annons:
Annons: