Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 okt 2019 13:30

Ladda ned körkortet i mobilen – lanseras i Norge

Foto: Statens vegvesen

Sedan ett par dagar tillbaka har alla norrmän möjlighet att ladda ner sitt körkort till sin mobiltelefon. Norge är första landet i Europa med tekniken, men inte först i världen. 

Sedan den 1 oktober i år kan 2,2 miljoner norrmän ladda ner sina körkort till mobiltelefonerna, så länge de har Android- eller iPhone-lurar. Skulle de bli tvingade att visa upp körkortet vid exempelvis en poliskontroll är det bara att ta upp telefonen ur fickan och visa den digitala versionen av körkortet på mobilens skärm. Det vanliga körkortet behöver en förare av ett motorfordon inte ha med sig.

Norge är inte ensam med att utveckla digitala körkort, men Statens vegvesen, norska motsvarigheten till svenska Transportstyrelsen, tror att landet är först att lansera tekniken i Europa.

Finland först i världen

Finland blev först i världen när de i fjol lanserade ett digitalt körkort, men det ersatte inte det traditionella körkortet på samma sätt som i Norge.

Projektet och utvecklingen påbörjades för tio månader sedan. Med svenska ögon sett imponerande snabbt. Norrmännen menar att landets körkortsregister redan från början var modernt och funktionellt och därmed lämpade sig väl för den digitala riktningen.

Det norska digitala körkortet gäller bara i hemlandet eftersom det än så länge saknas lagar inom EU och EES som stöder körkort i digital form. Körkortet gäller endast i trafiken, en norrman kan således (ännu) inte legitimera sig med det i andra sammanhang.