Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 25 maj 2019 17:00

Krocktest: Toppbetyg för eldrivna Audi e-tron

Nya Audi e-tron är en av de sju bilmodeller som får fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest.

Nya Audi e-tron är en av de sju bilmodeller som får fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest.

Foto: Euro NCAP

Det är en blandad kompott av såväl segment som drivlinor när Euro NCAP testar sju nykomlingar. Nya Audi e-tron får toppbetyg, liksom bilmodellerna Lexus UX, Mazda 3, Renault Clio, Toyota Corolla, Toyota RAV4 och Volkswagen T-Cross. 

Sju nya bilar har testats av Euro NCAP och det blev fem stjärnor av fem möjliga för samtliga testobjekt. 

Eldrivna Audi e-tron kammade hem 91 poäng i skydd av vuxna, 85 för skydd av barn, 71 för oskyddade trafikanter och 76 för förarstödsystem. Hårda A-stolpar och dåligt skydd vid nederdel av vindruta drog ner ett annars gott betyg vid kollision med fotgängare.

Audi e-tron

Foto: Euro NCAP

För Lexus suv/crossover UX blev siffrorna 96 poäng i skydd av vuxna, 85 för skydd av barn, 82 för oskyddade trafikanter och 77 för förarstödsystem. Systemet för filassistans var det enda som inte fick bästa betyg (good).

Lexus UX

Foto: Euro NCAP

Golfklassaren Mazda 3 fick 98 poäng i skydd av vuxna, 87 för skydd av barn, 81 för oskyddade trafikanter och 73 för förarstödsystem. Bästa betyg (good) på alla punkter när det kommer till förarstödsystem men filassistansen fick bara medel (marginal).

Mazda 3

Foto: Euro NCAP

Femte generationen Renault Clio tog hem 96 poäng i skydd av vuxna, 89 för skydd av barn, 72 för oskyddade trafikanter och 75 för förarstödsystem. Dåligt skydd för huvud och mixat för höfter och ben vid kollision med fotgängare drog ner på betyget.

Renault Clio

Foto: Euro NCAP

Nya Toyota Corolla fick siffrorna 95 poäng i skydd av vuxna, 84 för skydd av barn, 86 för oskyddade trafikanter och 77 för förarstödsystem där bara filassistansen inte nådde bästa betyg (good).

Toyota Corolla

Foto: Euro NCAP

Även Toyotas suv RAV4 fick som sagt fem stjärnor och poängen 93 poäng i skydd av vuxna, 87 för skydd av barn, 85 för oskyddade trafikanter och 77 för förarstödsystem som följde samma betygsmönster som det för Corolla ovan.

Toyota RAV4

Foto: Euro NCAP

Volkswagen T-Cross kammade hem 97 poäng i skydd av vuxna, 86 för skydd av barn, 81 för oskyddade trafikanter och 80 för förarstödsystem. Överlag högt betyg för Volkswagens crossover i C-segmentet.

Volkswagen T-Cross

Foto: Euro NCAP

Nedan ser du krocktesterna för Mazda 3 som fick högst betyg inom området bland bilarna ovan.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=sStGn0A67kQ