Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 19 mar 2019 08:57

Kritikerrosade Volvo V60 kommer nu som polisbil

1/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

2/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

3/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

4/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

5/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

6/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

7/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

8/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

9/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

10/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

11/11

Foto: MARTY SYSTEMTECHNIK AG

Volvos modeller är populära som polisbilar, och nu är det dags för deras senaste att klä sig i polisuniform. Här är Volvo V60 som schweizisk polisbil.

Vi har skrivit flera gånger om ordningsmaktens kärlek till Volvo. Volvo V90 och Volvo V90 Cross Country har redan blivit polismålade i Sverige (och i andra länder). När Polismyndigheten testade nya polisbilsmodeller för snart ett par år sedan föll de stenhårt för V90 Cross Country. I testmomenten lyckades den erövra högre poäng än någon annan tidigare polisbilsmodell – och i filmen här ovanför kan du se hur V90 testas hårt av polisen.

Än så länge har svenska polisen inte fått nya V60 i sin flotta, men enligt våra källor verkar den vara på ingång inom kort (sannolikt V60 Cross Country). Vi har därför inga bilder på en svensk Volvo V60 som polisbil. I stället har vi bilder på en schweizisk polis-V60, och det är ju nästan samma sak (utanför Europas gränser blandas Sverige och Schweiz inte sällan ihop).

Det är schweiziska Marty Systemtechnik AG, ett företag som motsvarar exempelvis Volvo Special Vehicles och Nilsson Special Vehicles, som har anpassat V60 enligt den schweiziska standarden för utryckningsfordon.

LÄS ÄVEN: Här är världens bästa – och sämsta – polisbilar

Bagageutrymmet specialanpassat för polisen

Bilen är i nuläget en demobil och blir sannolikt en del av företagets utbud inom kort, precis som nya XC60 som finns i både tyska och italienska utföranden (Schweiz har som bekant fyra språk, varav tyska och italienska är två, de två andra är för övrigt franska och rätoromanska).

Informationen om bilen är knapphändig, men vi har luskat ut att ljusrampens styrenhet är BT-H100 och att kontrollpanelen är trådlös med integrerad handsfree-funktionalitet. En nyhet är att Volvos Sensus-skärm för första gången kan användas för att visa bilden från bilens mörkerseende övervakningskamera (en form av dashcam).

Bagageutrymmet har anpassats för att fylla den schweiziska polisens behov av stuvfack och annat.

Nu väntar vi bara på när V60 dyker upp som polisbil i Sverige. Färgmässigt verkar den redan rätt redo. Och Volvo som polisbil har ju sannerligen en lång historia.

PRENUMERERA: Vill du veta se fler bilar som passar som polisbilar? Börja läsa Teknikens Värld! (ANNONS/EXTERN LÄNK)