Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 29 jun 2019 10:00

Krävdes på trängselskatt i Göteborg – för avställd bil

Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

När Heikki Niinikivi från Karlskoga tittade på fakturen blev han förvånad.

Trängselskatt i Göteborg?

Men hans gamla militärbil från 1955 hade ju stått i garaget sedan 2013.

Trängselskatten i Stockholm och Göteborg registreras automatisk med hjälp av kameror. Och den som inte betalar enligt anvisningarna får en faktura hem i brevlådan.

Det drabbade Heikki Niinikivi från Karlskoga. 

– De ville att jag skulle betala 16 kronor före den 1 juli, annars skulle det bli en avgift på 500 kronor, berättar Niinikivi.

Ja, så är reglerna skrivna. Men i det här fallet fanns det en hake. Det registreringsnummer som kameran identifierat tillhörde en bil som ägs av Heikki Niinikivi. Men bilen – en terrängbil och ett militärfordon av typen Volvo TL 22m, byggd 1955 – hade varit avställt i många, många år och står tryggt i ett garage. 

– Man tycker att de kunde titta i sitt eget register och se att det här inte alls var den bil som visades på bilden eller som de påstod att det var. Det är en mycket enkel kontroll. Alla kan se att det här inte stämmer, menar Niinikivi.

LÄS MER: Hitta rätt kylbox till bilen 

Alla kan drabbas

Med all rätt kan man tycka. Men så lätt kunde Niinikivi inte slippa undan. Trots flera försök att få skatten struken gick det inte. Han måste betala och sedan överklaga.

– Men jag vägrar, jag kommer inte att betala, inte en chans.

Heikki Niinikivi har också upptäckt varför det blivit fel. Och det här kan komma att drabba alla svenska bilägare.

– Det svenska bilregistret har sålts utomlands och både Finland och Litauen har skyltar som väldigt mycket liknar de vi har på våra äldre bilar. Det kommer att bli ännu mer fel.

Med många turister ute på vägarna och som passerar trängselskattegränserna i Stockholm och Göteborg riskerar flera bilägare att få krav på att betala skatt, trots att deras bil inte körts i de aktuella städerna.