Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 18 okt 2017 15:09

Kraftig ökning av bildelsstölderna

Bildelsstölderna har ökat kraftigt.

Bildelsstölderna har ökat kraftigt.

1/2

Foto: Fotolia

BMW är populäraste bilmärket bland tjuvarna.

BMW är populäraste bilmärket bland tjuvarna.

2/2

Foto: BMW

Polisen har svårt att få bukt med bildelstjuvarna. 

Hittills i år har det skett hela 19 procent fler stölder än under samma period i fjol. 

Det är främst airbags, strålkastare och navigationseneheter som ligorna vill åt. 

2 874 bildelsstölder rapporterades mellan januari och september i år, enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst. Under samma period 2016 var antalet 2 421, vilket innebär att det skett en ökning med 19 procent. 

– Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersam, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst. 

LÄS MER: Här anmäls flest bilstölder – kommun för kommun 

Stockholm hårdast drabbat

Det hetaste stöldgodset är airbags, strålkastare och navigationseneheter. Skadekostnaderna för de tre komponenterna uppgår i år sammanlagt till 166 miljoner kronor. 

Flest av brotten sker i Stockholm, där det enligt Larmtjänst skett 1 522 bildelsstölder under perioden. Men den största procentuella ökningen står Skåne för. Jämfört med 2016 registrerades det i år mer än dubbelt så många stölder i länet – från 270 till 587. 

– Skåne har drabbats hårt, särskilt under de senaste månaderna. Det visar att de internationella stöldligorna snabbt anpassar sig till nya förutsättningar och kan operera i hela landet, säger Torbjörn Serrander.

LÄS MER: Polisen chanslös när tjuven tar superbilen 

BMW mest drabbade märket

Det bilmärke som är mest utsatt är BMW, med 60 procent av alla stölder. Ur dem är det främst navigationssystemen och rattar samt airbags som försvinner. 

Ett annat märke som tjuvarna fått upp ögonen för den senaste tiden är Volkswagen. Den ägargruppen har drabbats av 192 stölder, vilket är 120 procent fler jämfört med 2016. Även här är det navigationssystemen som plockas ur bilarna. 

För Volvo har stölderna tvärtom minskat med 30 procent.