Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 jan 2020 11:29

Koenigseggs nya bil ska nå drömgränsen 500 km/h

Koenigsegg Jesko kommer sannolikt vara basen för den nya världsrekordsmodellen.

Koenigsegg Jesko kommer sannolikt vara basen för den nya världsrekordsmodellen.

1/4

Foto: MARTIAL TREZZINI

2/4

Foto: MARTIAL TREZZINI

3/4

Foto: OSKAR BAKKE/KOENIGSEGG / Oskar Bakke/Koenigsegg

4/4

Drömgränsen var 300 mph (483 km/h) och först dit var Bugatti. 

Därför har nu Koenigsegg tagit sikte på att vara först förbi 500 km/h. 

Arbetsnamnet på modellen som ska göra det uppges vara Mission 500 och den sägs vara redo för debut på Genèves bilsalong i mars.

I september i fjol kom uppgifter om att Koenigsegg under Pebble Beach-utställningen höll en VR-presentation för utvalda kunder. Vad de fick se var en virtuell bilmodell som sägs vara god för toppfarter över 300 mph, eller över 500 km/h för att vara mer exakt.

En knapp handfull supersportbilstillverkare har en längre tid haft som sikte att vara först att nå 300 mph, det vill säga 482,8 km/h. Bugatti blev först att nå den magiska gränsen. Rekordet nåddes med en modifierad Chiron på Volkswagens testbana Ehra-Lessien. Högsta hastigheten som registrerades var 304,77 mph, det vill säga 490,5 km/h.

Det tåget har alltså gått för Koenigsegg som i stället skruvar upp svårighetsgraden. Målet är nu inställt på att vara först till 500 km/h (310,7 mph).

Koenigsegg Jesko lär bli grunden för den nya modellen

Fortfarande är inget känt om själva bilen, men enligt The Supercar Blog ska en konceptbil vid namn Mission 500 visas upp på bilsalongen i Genève i mars, om mindre än två månader.

Sannolikt är den potentiella rekordbilen baserad på Koenigseggs senaste modell – Jesko – som presenterades på bilsalongen i just Genève. Det var för ett år sedan.

Toppfarten hos Jesko, som du ser på bilderna här, har ännu inte preciserats av Koenigsegg. Den enda uppgift de har gått ut med är att modellen ska ha nog med marktryck för att nå 300 mph, det vill säga knappt 483 km/h.