Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 30 aug 2019 17:00

Klimatprotester tvingar bilsalong höja säkerheten

Bilsalongen i Frankfurt som genomförs nästa månad har stärkt sin säkerhet för att skydda sig mot potentiella protester och skadegörelse från klimataktivister som uppmanar allmänheten att gå med i protester mot mässan.

Mellan 12 och 22 september genomförs bilsalongen i Frankfurt och inför mässan har säkerhetsarbetet skalats upp eftersom en miljögrupp vandaliserat över 40 bilar hos en återförsäljare i Kronberg, i utkanten av Frankfurt. Bland annat förstördes fordon tillhörande Jaguar, Land Rover och Aston Martin med hammare och kofötter. Den tyska polisen undersöker nu miljögruppen som kallar sig ”Steine ins Getriebe” (”Stenar i växellådan”, eller mindre ordagrant översatt ”Grus i maskineriet”).

LÄS MER: Volkswagen visar upp nya loggan på bilsalongen 

Bjuder in till panelsamtal för att minska spänningar

Det är inte första gången som klimataktivister varit i farten. Tidigare i augusti blockerade klimataktivister en järnvägsräls som gick till Volkswagens fabrik i Wolfsburg. Händelsen polisanmäldes. 

Inför bilsalongen i Frankfurt har nu den tyska organisationen VDA försökt att minska risken för anti-bil-protester och bjudit in Greenpeace samt Deutsches Unwelthilfe till ett panelsamtal i Berlin den 5 september tillsammans med styrelsemedlemmar från Daimler, BMW och VDA för att diskutera klimatkrisen och framtidens transporter.

LÄS OCKSÅ: Cupra visar upp elbil i Frankfurt 

Uppmanar till protester inför bilsalongen i Frankfurt

– Vi har en tät kontakt med säkerhetsmyndigheten, som vi alltid har vid varje IAA (Frankfurts bilsalong, reds anm.), säkerhetskontrollerna vid entrén kommer bli större eftersom det kan vara personer som kan storma salongen, säger Eckerrhart Rotter till Reuters.

Klimataktivister, inklusive gruppen ”Grus i maskineriet” har uppmanat allmänheten att ansluta sig till protesterna den 14 september, vilket har lett till att VDA förvarnar besökarna att det kan bli längre köer än vanligt vid säkerhetskontrollerna in till salongen.