Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 jun 2018 16:00

Klassisk Saab i toppskick säljs på svensk auktion

1/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

2/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

3/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

4/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

5/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

6/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

7/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

8/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

9/9

Foto: BILWEBAUCTIONS

Monte Carlo är en av Saabs mest anrika sportbilar. 

Nu säljs en Monte Carlo 850 från 1966 på en svensk auktion, och den beräknas vara värd mellan 250 000 och 300 000 kronor.

Allt om Bilar skriver med jämna mellanrum om speciella svenska klassikerbilar som visas upp här i Sverige och säljs på nätauktionen Bilweb Auctions. Och det här är verkligen en svensk klassikerbil: en äkta Saab Monte Carlo 850 från 1966.

Under större delen av sitt liv har bilen rullat i Jämtland. Mekaniken är renoverad så att den är som ny, men utvändigt har lacken bara polerats.

Invändigt finns Saabs anrika sportratt i trä på plats tillsammans med annan klassisk utrustning, som klockan med sekundvisare. Under huven och utvändigt märks det att det verkligen är en gammal sportbil det handlar om. Den trecylindriga tvåtaktaren på 841 cc har separat oljesmörjning, växellådan är fyrväxlad och fälgarna är fyrbultade för att snabbt kunna byta hjul under rallytävlingar.

Den nuvarande ägaren köpte bilen 2007 och renoverade då motorn, växellådan, bromsarna och framvagnen vilket gör att bilen i dag rent tekniskt är att betrakta som ny. Det enda som inte stämmer överens med ett Monte Carlo-original är avgassystemet, där originalets dubbla har ersatts med ett tvåtumssystem.

Anledningen till att ägaren vill sälja bilen är att han har ytterligare en Saab Monte Carlo.

LÄS MER: Nu säljs en unik Volvo 262C på svensk auktion

Saab sport bytte namn till Monte Carlo 1964

Saab Sport, som Saab Monte Carlo hette från början, var sportbilsvarianten av Saab 96. Det var Saabs första riktiga prestandamodell som såldes på den svenska marknaden.

Den presenterades på Stockholms bilsalong 1962 med samma skal som Saab 96, men var betydligt tuffare under huven och hade en rad ytterligare detaljer som extraljus och andra navkapslar. 1964 bytte modellen namn till Saab Monte Carlo efter den svenske rallyföraren Erik Carlssons framgångar i Monte Carlo-rallyt.

Bilwebactions värderingsmän bedömer att bilen är värd mellan 250 000 och 300 000 kronor.

LÄS MER: Klassiska samlarbilar såldes på svensk auktion