Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 22 mar 2018 11:30

Kinesiskt företag visar upp världens dyraste suv

1/8

2/8

3/8

4/8

5/8

6/8

7/8

8/8

Lever du i tron om att kinesiska produkter alltid är billiga?

Då kanske det är dags att tänka om.

Från det folkrika landet kommer nu Karlmann King – världens dyraste suv. 

Rolls-Royce är precis på väg att ge sig in i det lukrativa segmentet för exklusiva suvar. Men det blir inte den brittiska lyxbilstillverkaren som får nöjet att lansera den dyraste modellen i klassen. 

Nu visar det kinesiska företaget IAT upp sin Karlmann King, som börjar på ett pris av två miljoner dollar, vilket i dagens kurs motsvarar 16 413 000 kronor. Men den som inte nöjer sig med basversionen kan välja att utrusta bilen så att den går loss på över 31 miljoner. 

LÄS MER: Jamie Foxx visar upp sin nya monsterbil 

Går att få skottsäker

Så, vad får de stormrika intressenterna för sina pengar? 

Karlmann King delar plattform med Ford F-550 och har en V10-motor som ger en effekt på 360 hästkrafter och ett vridmoment på 620 newtonmeter. Kraften överförs till alla fyra hjul via en sexstegad automatlåda och toppfarten anges till föga imponerande 140 kilometer i timmen. Men det beror sannolikt på att det rör sig om en tung pjäs. 

Beroende på hur kunden väljer att bepansra sitt fordon väger den mellan 4,5 och sex ton. Karossen, som i grundutförandet är byggd i kolfiber, går nämligen att få helt skottsäker. 

LÄS MER: Obeskrivligt lyxig: Nu görs limousinen ännu mer exklusiv 

Tv-spel, kaffemaskin och kyl

Karlmann King är byggd för att kunna klara extrema förhållanden. Enligt tillverkaren ska den klara sig utmärkt i temperaturer från 40 minusgrader till 90 plusgrader. Den nästan sex meter långa bilen har dessutom en bränsletank som rymmer hela 150 liter. 

Kupén är klädd i Alacantratyg, trä och guld. Där finns också bekvämligheter som tv, tv-spel, kaffemaskin, kyl och ett kassaskåp.