Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 17 aug 2019 13:30

Kända Mustangen från Bullitt ska auktioneras ut

1/3

Foto: MECUM

2/3

Foto: MECUM

3/3

Foto: MECUM

Det var inte många som visste var den hade tagit vägen, Steve McQueens Ford Mustang från filminspelningen av Bullitt. Men 40 år senare har den tagits fram i ljuset och ska nu auktioneras ut efter att ha visats upp i Monterey, Kalifornien. 

Ford Mustang är en åtråvärd samlarbil men det exemplar som ska ropas ut av auktionsfirman Mecum måste vara det det mest eftertraktade exemplaret. Bilen är tydligt exponerad i filmen Bullitt från 1968, rattad av Steve McQueen.

Frågan är om inte bilens historia överträffar filmens. 1974 bläddrade Robert Kiernan i en motortidning och såg bilen på annons kallad ”the Bullett car”. Han var den enda som ringde på annonsen och köpte bilen för 6 000 dollar. 

Tre år senare vill Steve McQueen köpa Mustangen men den blev kvar och familjen höll den hemlig i över 40 år. Ambitionen var att fixa och visa upp den men bilen blev stående – helt orörd. 2014 gick Robert bort och sonen Shaun tog över ansvaret för bilen. Han bestämde sig för att avslöja familjens hemlighet i och med lanseringen av nya Ford Mustang i Bullitt-utförande förra året. Sedan dess har bilen varit med i olika PR-sammanhang bland annat under Goodwood Festival of Speed (se klipp nedan).

LÄS MER: Världens mest kända bil säljs på exklusiv auktion

Visades upp inför nästa års auktion

Mecum räknar med auktionsrekord för amerikanskbyggda bilar och slutpriset väntas bli motsvarande 40 till 50 miljoner svenska kronor. Lugn, du har lång tid på dig att ställa till loppis, panta burkar och jobba extra – bilen ropas ut först i januari 2020.

Bilen visades upp under Mecums pågående auktion i Monterey, därifrån är bilderna i artikeln hämtad.

Två bilar byggdes till filmen Bullitt – mer om bilarna kan du läsa om här.

https://www.youtube.com/watch?v=ol1ugz3ETBY