Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 jan 2019 16:25

Jeremy Clarkson rankar årets bilar – sågar Volvo

Motorprofilen Jeremy Clarkson har testat 28 bilar i år. Nu sammanställer han sina favoriter och de han tycker var sämst.

Motorprofilen Jeremy Clarkson har testat 28 bilar i år. Nu sammanställer han sina favoriter och de han tycker var sämst.

1/2

Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN

Clarkson programledde succéprogrammet ”Top Gear” tillsammans med Richard Hammond och James May. Nu sänder de tre programmet ”The Grand Tour”.

Clarkson programledde succéprogrammet ”Top Gear” tillsammans med Richard Hammond och James May. Nu sänder de tre programmet ”The Grand Tour”.

2/2

Foto: BBC / ZUMAPRESS.COM ZUMA PRESS

Vid sidan av sina programledaruppdrag skriver motorprofilen Jeremy Clarkson biltester för brittiska The Sunday Times. 

Nu sammanställer han de fem bästa och sämsta bilarna han kört under 2018. 

Och Volvo får sig en rejäl känga. 

Jeremy Clarkson ledde det omåttligt populära tv-programmet ”Top Gear” tillsammans med James May och Richard Hammond, men fick sparken efter en incident där han ska ha slagit en producent i ansiktet. Därefter fick trion ett nytt program, ”The Grand Tour”, och vid sidan av det testar Clarkson bilar för den brittiska tidningen The Sunday Times. 

Här utser profilen bilarna har tyckte bäst och sämst om under 2018. Först kommer de fem favoriterna... sen de fem han inte har lika snälla saker att säga om. Exempelvis Volvo V60. 

Lamborghini Huracán Performante

Lamborghini Huracán Performante är en av de två bilarna som får högsta betyg av Jeremy Clarkson. Under sin första provkörning 2017 gav han modellen en fyra, men efter att ha testat den igen ändrade han sitt betyg till full pott. 

Betyg: Fem av fem

Minnesvärt citat: ”Lamborghini, jag vill gärna tro att det styrs av ett gäng 10-åringar.... Visst, det ägs av tyskar i dag, men man får intrycket av att om det inte vore för Audis rektorskap skulle Huracán ha rymdlaser på taket.”

Porsche 911 GT2 RS

De som följt Clarksons program känner till att han aldrig varit något hängivet fan av Porsche 911, men med den nya värstingversionen GT2 RS blev han tvungen att ge den en ny chans. ”jag älskade den verkligen. Allt med den”, löd omdömet. 

Betyg: Fem av fem

Minnesvärt citat: ”GT2 RS är verkligen en briljant sportbil. Och det kommer från en man som aldrig har varit ett Porche-fan.”

LÄS MER: 18 bilgrejer äldre minns – men som unga inte fattar 

Alpina B5 (BMW 5-serien)

Det är inte lätt att göra BMW:s nya 5-serie bättre, men det är precis vad Alpina lyckats med, enligt Clarkson. Med en V8:a på 600 hästkrafter är den både snabb, rolig och bekväm, löd omdömet. 

Betyg: Fyra av fem

Minnesvärt citat: ”Den känns verkligen så nära perfekt som en bil kan bli.”

Aston Martin Vantage

Med tanke på sin härkomst är det kanske inte någon skräll att Clarkson tycker om Aston Martin Vantage. Men han går längre än så och hävdar att modellen är bättre än någon annan bil som tillverkaren just nu producerar. 

Betyg: Fyra av fem

Minnesvärt citat: ”Sett till ren spänning matchar Aston Porsche 911.”

Bentley Continental GT

Bentley Continental GT, bilen som Clarkson gjorde sig rolig över och föraktfullt kallade för en ”fotbollspelarbil”, har nu blivit en av hans favoriter. 

Betyg: Fyra av fem

Minnesvärt citat: ”En briljant bit extravagant styling som sitter som överdraget på en tårta som är gräddad på rätt sätt.”

LÄS MER: 10 bilar värda att vänta på 2019 

Volvo V60

Så till bilarna som får desto sämre betyg. Den kanske största överraskningen är Volvo V60, en bil som Allt om Bilars Jan-Erik Berggren hyllade under sitt test i maj. Clarkson ger bilen fina vitsord för sitt utseende, goda utrymme och för att den är praktisk. Men det finns en detalj som den brittiska tv-profilen inte kan bortse ifrån. Enligt Clarkson är dieselmotorn så tråkig att betyget trots tidigare nämnda styrkor stannar på en tvåa. 

Betyg: Två av fem

Minnesvärt citat: ”Det finns inget tydligare tecken på att ditt sexliv har dött än att det står en Volvo på din uppfart.”

Mini 1499 GT

Clarkson hade överseende med de ”häftiga” klistermärkena, men kunde inte bortse från den för styva fjädringen, inte minst eftersom den gav falska förhoppningar om motorkraft som inte fanns där. 

Betyg: Två av fem

Minnesvärt citat: ”Det är svårt att komma på rätt ord. Men ’hemsk’ är nära nog.”

Dacia Duster

Till skillnad från sina programledarkolleger har Jeremy Clarkson aldrig tyckt om senare års bilar från Dacia. Det gäller även Duster, som han anser är ful och har för lite kraft under huven. 

Betyg: Två av fem

Minnesvärt citat: ”Ingen kommer någonsin kunna köra en Duster mjukt. Eller tyst. Eller med sin värdighet i behåll.”

Audi Q8

Ge honom valfri Range Rover eller en Alfa Romeo Stelvio så blir han glad. Men i stort sett alla andra suvar ger han inte mycket för. I den kategorin faller inte oväntat Audis nya Q8. Det enda försonande draget hos det stora fordonet är enligt Clarkson den ”extremt smarta tekniken”. 

Betyg: Två av fem

Minnesvärt citat: ”Det är en utmanare till den urdåliga BMW X6, och det betyder att den är till för människor som är galna.”

Fiat 500 Abarth Rivale 695

Clarkson har varit ett fan av Fiats 500-bilar förut, så han hade höga förhoppningar om Abarth Rivale 695. Tyvärr blev det en stor besvikelse, delvis på grund av det svajiga chassit och de stötiga dämparna. Inte ens designdetaljerna hämtade från de lyxiga Riva-båtarna, som Clarkson deklarerat att han älskar, kunde få honom att ändra sig. 

Betyg: Två av fem

Minnesvärt citat: ”695:an är svajig i högre farter, stötig och svårkörd om du inte är van vid att ha på dig underkläder med string.”