Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 okt 2017 22:33

Insatsvecka mot utländska transportföretag

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Polisen genomför en speciell insats den här veckan.

Det är den tunga trafiken som är i fokus och speciellt utländska transportföretag.

Polisen ska kontrollera att lastbilar registrerade utanför Sverige följer lagen.

Sommardäck, vinterdäck och vikter. Polisen har under det senaste året genomfört flera insatsveckor med fokus på en speciell del av trafiken eller en specifik grupp av trafikanterna. Den här veckan – vecka 41 – är det en så kallad nationell trafikvecka där polismyndigheten bevakar den tunga trafiken extra mycket.

Det är yrkestrafik med så kallade olaga cabotage som ska kontrolleras. Cabotage är om ett utländskt transportföretag bedriver verksamhet i ett annat eu-land än det är stationerat i. Till exempel kan ett tyskt transportföretag köra inrikestransporter i Sverige. Men det måste då ske enligt vissa förutsättningar och det är det polisen nu ska kontrollera extra mycket den här veckan.

LÄS MER: Lätta lastbilar fast i  polisrazzia  

Kontrollerar vikter och färdskrivare

– Vi kommer att fokusera på cabotage lite extra denna vecka, genom att noga kontrollera tillstånd och dokumentation, säger Erling Andersson, poliskommissarie, Utvecklingscentrum Mitt, i ett pressmeddelande från polisen.

Polisen kommer också att kontrollera färdskrivare, vikter, lastsäkring, kör- och vilotider.

– Syftet med kontrollerna av förarens kör- och vilotider och fordonens färdskrivare är att tillse att förarna får den vila de ska ha och att de inte kör för länge så att inte säkerheten i trafiken riskeras, säger Erling Andersson.

När polisen tidigare i år kontrollerade lastvikter på lätta lastbilar upptäckte de att det var en stor del av lastbilarna som var olagliga.