Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 15 sep 2018 16:18

Ikea ska köra hem alla varor med eldrivna fordon

Eldrivna rickshaws som kör ut varor till kunderna i indiska Hyderabad.

Eldrivna rickshaws som kör ut varor till kunderna i indiska Hyderabad.

1/2

Foto: IKEA

Laddstation för eldrivna fordon på Ikeas parkering i tyska Magdeburg.

Laddstation för eldrivna fordon på Ikeas parkering i tyska Magdeburg.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Alla hemleveranser från Ikea ska vara utsläppsfria till år 2025. Men redan 2020 ska transporterna vara eldrivna i fem storstäder – Amsterdam, Los Angeles, New York, Paris och Shanghai.

I Indien har laddbara, soldrivna rickshaws redan börjat användas.

Ikea har tidigare presenterat sina mål att nå 100 procent utsläppsfria hemleveranser från sina varuhus världen över till år 2025.

I strävan att nå dit ska fem storstäder visa vägen genom att enbart använda eldrivna transporter redan 2020.

– Vi utmanar oss själva och inspirerar andra för att tillsammans uppnå den förändring som planeten kräver. För oss är det avgörande att vår verksamhet är hållbar. Det är därför snabbar vi nu på omställningen till att använda eldrivna fordon, säger Jesper Brodin, vd och koncernchef, Ikea Group.

LÄS ÄVEN: Ikea byter till elbilar – vill att kunderna följer efter 

Ikea vill även hjälpa kunderna till utsläppsfria resor

I Sverige ligger Ikea långt fram i utvecklingen och ska, enligt företaget, inte ha några problem att nå målet där alla hemleveranser är utsläppsfria till 2025.

– I och med detta möjliggör Ikea för sina kunder att spela en nyckelroll i samhällets omställning mot eldrivna fordon. I Sverige arbetar vi intensivt med att ställa om till förnybara hemleveranser, till exempel har vi ett pågående pilotprojekt med eldrivna hemleveranser i Stockholm, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea-koncernen i Sverige.

Företaget jobbar även för att halvera utsläppen från resor gjorda av medarbetare och kunder till år 2030. Detta görs bland annat genom att erbjuda laddning på Ikeas parkering.

Ikea öppnade i somras Indien öppnade i somras ett nytt varuhus i indiska Hyderabad. Där används bland annat eldrivna rickshaws för att köra hem varor till kunderna. Batterierna laddas med hjälp av 4 000 solpaneler som placerats ut på varuhusets tak. Panelerna hjälper även till med elen till själva byggnaden.

Mer om dessa fordon kan du se i filmen här under.

https://youtu.be/EMwHit_RMNA

LÄS ÄVEN: Nu ska ”Ikea-bilen” ut på sitt första uppdrag