Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 28 okt 2018 13:00

I dag är det Bilens dag i Sverige – hur firar du?

Bilens dag har firats den 28 oktober sedan 2010.

Bilens dag har firats den 28 oktober sedan 2010.

1/3

Foto: SHUTTERSTOCK

Klassiker.

Klassiker.

2/3

Foto: SHUTTERSTOCK

En fin Saab-visning.

En fin Saab-visning.

3/3

Foto: SHUTTERSTOCK

I dag, söndag 28 oktober, firas Bilens dag. Då uppmärksammas vad bilen betyder för svenskarna.

– Frihet i vardagen, är svaret från Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Bilen spelar, oavsett åsikt i frågan, en stor roll i den svenska vardagen. Enligt siffror från Motorbranschens Riksförbund (MRF) anser 64 procent av svenskarna att de är helt eller ganska beroende av bilen för att vardagen ska gå ihop.

Den siffran är ännu högre i Norrland, precis som i områden utanför storstäderna. Även barnfamiljer är mer beroende av bilen än genomsnittssvensken.

Bilmodellerna är på väg att förändras, de blir allt miljövänligare och säkrare – och självkörande alternativ väntar runt hörnet. Men vart det än leder så kommer bilen fortsätta att vara viktig som transportalternativ. Den står just nu för 76 procent av de kilometer där personer transporteras.

LÄS ÄVEN: Nu får du svaret – här görs svenska Wunder-Baum 

”Bilen är frihet i vardagen”

– Bilen tar oss vart vi vill, när vi vill, utan att vi är beroende av andras tidtabeller och tursträckningar. Bilen gör att vi kan ta arbeten långt ifrån bostaden, eller bosätta oss utanför city. Den ger oss tillgång till ett mycket större utbud av varor och tjänster när vi kan välja var vi ska handla i stället för att vara hänvisade till närmsta butik. Det är frihet i vardagen, säger Charlie Magnusson, informationschef på MRF.

Bilarna blir allt fler i Sverige – i slutet av 2017 var det totala antalet 4,8 miljoner, vilket är en ökning med 77 549 jämfört med 2016. 

– Det är glädjande att fler får tillgång till den frihet och trygghet bilen ger. Få möjlighet att bo var de vill, kunna ta ett arbete med bättre lön även om det ligger i grannstaden och uppmuntra barnen att fortsätta rida eller spela hockey även om ishallen bara har istider innan skolan eller stallet ligger långt borta. Bilen ger oss makten över vårt resande och vår tid, därför tycker vi den är värd att fira på söndag, säger Charlie Magnusson.

Det är alltså Bilens dag 28 oktober. Mejla gärna in till alltombilar@expressen.se och berätta hur du firar – eller kommentera på Allt om Bilars Facebook-sida. Och vill/tänker du inte alls fira Bilens dag så är du lika välkommen att skriva om beslutet och dina tankar kring det.

Fotnot. Bilens dag är alltid den 28 oktober och instiftades 2010 av bland annat Motorbranschens Riksförbund.

LÄS ÄVEN: Hemligt garage under jorden med 350 bilklassiker