Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 24 sep 2019 17:00

Hyundai ska producera självkörande bilar 2022

Foto: HYUNDAI/SHUTTERSTOCK

Den sydkoreanska biltillverkaren Hyundai och företaget Aptiv har tillkännagivit ett samarbete för att inom några år kommersialisera marknaden med autonom teknik.  De har skapat ett samriskföretag och de två parterna kommer äga lika stor del av företaget.

– Samriskföretaget markerar starten på en resa med Aptiv mot vårt gemensamma mål att kommersialisera autonom körning, säger Euisun Chung, vice ordförande för Hyundai Motor Group. 

Samriskföretaget ska utveckla produktionen av autonoma körsystem för kommersialisering av nivå 4 och nivå 5 självkörande teknologier. Hyundai och Aptiv kommer äga lika stor del av företaget.

Som en del av överenskommelsen bidrar Aptiv med deras självkörningsteknologi, immateriell, (patent, varumärke och liknande upphovsrättliga verk), och cirka 700 anställda. Hyundai bidrar med 400 miljoner dollar (motsvarande 3,8 miljarder svenska kronor) för att täcka service-, forsknings- och utvecklingskostnader, plus att Aptiv får 1,4 miljarder dollar ( 13,6 miljarder svenska kronor) när avtalet har löpt ut.

Erbjuda autonom bilplattform 2022

Avtalet har precis tillkännagivits, men planen är att börja testa självkörande system redan nästa år. 2022 ska företaget ha en produktionsklar autonom bilplattform som ska erbjudas till biltillverkare och andra aktörer som är intresserade av självkörande system.

– Samriskföretaget markerar starten på en resa med Aptiv mot vårt gemensamma mål att kommersialisera autonom körning. De kombinerade förmågorna av Aptiv, ett ledande globalt teknikföretag och vår grupp, en global biltillverkare, skapar en ovärderlig synergi som ska leda den autonoma bilmarknaden, sade Euisun Chung, vice ordförande för Hyundai Motor Group.