Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 aug 2019 07:00

Hyundai presenterar nya Sonata – med solceller

1/3

Foto: HYUNDAI

2/3

Foto: HYUNDAI

Active Shift Control ska effektivisera växellådans arbete.

Active Shift Control ska effektivisera växellådans arbete.

3/3

Foto: HYUNDAI

Ladda bilen under färd? Ja, det kan du snart göra. Hyundai har presenterat nya Sonata Hybrid med solceller på taket. Modellen kommer visserligen inte till Europa, men vi anar att fler märken är på gång med liknande lösningar.

Solceller på biltaket har gått från skiss till verklighet och då inte bara för att assistera funktioner utan även bidra till själva framförandet av fordonet i fråga. Tidigare i år skrev vi om nederländska Lightyear One, en elbil som ska byggas i 500 exemplar och som har en bokningsavgift på 119 000 euro – drygt 1,25 miljoner kronor. Vi har även skrivit om att Toyota experimenterar inom området.

Nu lanserar emellertid Hyundai sin lösning då nya Sonata som hybrid får solceller på taket. Dessa ska kunna ladda bilens batteripaket, även under färd, upp till mellan 30 och 60 procent per dag. Sex timmars laddning dagligen ska sammantaget ge upp till 130 mils extra körsträcka på el per år, menar man.

LÄS MER: Batteriproduktionen i Europa nära att bli större än USA:s

Lanserar även Active Shift Control

Med Sonata Hybrid gör inte bara solcellerna på taket debut utan även Active Shift Control som ska effektivisera växellådans arbete med 30 procent. Båda sakerna ska appliceras på andra Hyundai-modeller, vilka och när är dock inte officiellt ännu.

Hyundai Sonata Hybrid gör nu debut i hemlandet Sydkorea och på det följer Nordamerika men till Europa kommer modellen inte.

Solcellstekniken har i dag en assisterande roll men öppnar upp för framtida bilar som inte längre behöver förbränningsmotorer, menar Hyundai.