Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 nov 2018 11:10

Hon ersätter Musk som ny styrelseordförande i Tesla

Robyn Denholm blir ny styrelseordförande i Tesla.

Robyn Denholm blir ny styrelseordförande i Tesla.

1/3

Foto: Tesla

Elon Musk kliver av, men blir kvar som vd för bolaget.

Elon Musk kliver av, men blir kvar som vd för bolaget.

2/3

Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Tesla Model X.

Tesla Model X.

3/3

Foto: Tesla

Musk fick släppa uppdraget som styrelseordförande efter Tweeten där han skrev att han övervägde att köpa ut Tesla från börsen. 

Nu står det klart att det blir Robyn Denholm som tar hans plats. 

I slutet av september gick Teslas vd Elon Musk med på att släppa sin post som styrelseordförande i bolaget. Det hela skedde i en uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen SEC, efter att Musk fått kritik för sin aktivitet på sociala mediesajten Twitter. 

På torsdagen meddelar elbilstillverkaren att det blir Robyn Denholm som tar över uppdraget. Hon har suttit i Teslas styrelse sedan 2014 och kommer senast från ett jobb där hon varit finanschef för det australiensiska telekombolaget Telestra. 

– Jag tror på det här bolaget. Jag tror på dess mål och jag ser fram emot att hjälpa Elon och Tesla-teamet att nå hållbar lönsamhet och skapa långsiktigt aktieägarvärde, säger hon i ett pressmeddelande från Tesla. 

LÄS MER: Tweeten kostade Musk 366 miljoner: ”Värt det” 

Musks tweet kostade 366 miljoner kronor

Det var i början av augusti som Elon Musk twittrade att han övervägde att köpa ut Tesla, elbilstillverkaren han själv grundat, från börsen. I inlägget skrev superentreprenören att finansiering var ”säkrad” för att lösa ut resten av ägarna för 420 dollar per aktie – en bra bit över det dåvarande värdet. 

 

Elon Musks ödesdigra Tweet.

Foto: Skärmdump/Elon Musks Twitter

 

Beskedet fick kursen att stiga kraftigt, för att sedan återgå till en lägre nivå än tidigare. Men många investerare och analytiker reagerade över hur en bolags-vd inte borde ägna sig åt att manipulera börsvärdet på det viset. 

SEC såg inte heller på tilltaget med blida ögon. Musk och Tesla dömdes att betala 20 miljoner dollar vardera i böter, vilket tillsammans motsvarar drygt 366 miljoner kronor. Samtidigt gick han med på att avgå som styrelseordförande. Som vd sitter han däremot kvar. 

LÄS MER: 9 bästa laddhybriderna du kan köpa just nu