ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Hon är kvinnan bakom Volvos fabriker

Publicerad 9 jun 2017 15.19
Allt om bilar>Bilnyheter
Volvo-chefen Katarina Fjording är på väg att klara ännu ett tufft projekt.

Volvo-chefen Katarina Fjording är på väg att klara ännu ett tufft projekt.

Katarina Fjording har fått flera tuffa uppdrag hos Volvo.

Och alltid levererat.

Nu ska Fjording sparka igång Volvos nya fabrik i Ridgeville, Syd Carolina.

I hela sitt yrkesliv har göteborgaren Katarina Fjording, 48, varit i eller nära Volvo Cars. Och hon har fått flera tuffa uppdrag. Som ingenjör och designer fanns hon med bakom Volvo 850 och hon har utvecklat och designat delar i flera av Volvos framgångsrika plattformar. I en intervju med Automotive News och reportern Katie Burke berättar Katarina om sin karriär och om sina olika uppdrag inom Volvo.

'– Jag får energi utav att vara en del av något unikt. Det är en obetalbar känsla att få se en ny bilmodell rulla av produktionslinan, det är ett ögonblick då jag får tårar i ögonen, säger Katarina Fjording i intervjun.

Efter åren med bildesign och lanseringar av olika plattformar fick Katarina Fjording uppdraget att koppla ihop Volvos tre olika Kina-fabriker. Det var 2012 och Katarina Fjording skötte i praktiken om logistiken i bygget av fabrikerna tillsammans med ett team om sju, åtta Volvo-medarbetare.

– Jag täckte mer eller mindre en hel kontinent varje vecka, det var krävande, berättar Fjording.

Enligt hennes kolleger lyckades Katarina Fjording bygga en svensk företagskultur i Kina där medarbetare tilläts tycka till och ta plats och där säkerheten sattes främst. Enligt en kollega är kulturen i Kina-fabrikerna "mera svensk än hemma i Sverige".

I kinesiska Daqing ska Volvo bygga nya S90 till hela världen och i Chengdu ska det byggas 60-seriebilar. Luqiao är platsen för 40-serien och de tre fabrikerna spelar en stor roll i Volvos tillväxtplaner.

I den nya fabriken i USA ska Volvo bygga bland annat den nya XC60-modellen.

Och det är i Syd Carolina som Katarina Fjording har sitt senaste Volvo-jobb. Det är Fjording som sedan augusti förra året är projektledare för hela fabriken. Fabriken ska klara att bygga 120 000 bilar per år och inleda nästa år med att bygga 60 000 versioner av S60. Till att börja med är cirka 2 000 personer anställda men det kommer att växa i takt med att Volvo ökar produktionen.