Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 18 mar 2019 13:00

Henrik Fisker gör comeback med ny elbil

1/3

Foto: FISKER

Den danske designern Henrik Fisker.

Den danske designern Henrik Fisker.

2/3

Foto: FISKER

Fisker Karma fick stor uppmärksamhet. Men trots att många kändisar vurmar för modellen blev den aldrig någon större succé.

Fisker Karma fick stor uppmärksamhet. Men trots att många kändisar vurmar för modellen blev den aldrig någon större succé.

3/3

Foto: THOMAS ENGSTROM

Minns ni den danske designern Henrik Fisker som fick stor uppmärksamhet för sin elhybrid Fisker Karma?

Det var tio år sedan och Karma blev aldrig någon storsäljare.

Nu gör Henrik Fisker comeback med en ny elsuv. Bilen ska börja säljas om drygt två år.

BMW, Aston Martin och Tesla. Bildesignern Henrik Fisker har flera innovativa och ikoniska bilprojekt bakom sig. Hans egen bil Fisker Karma visades på bilsalongen i Detroit 2008 och i praktiken använde Fisker samma laddhybriddrivlina som General Motors i sin Ampera-e. Bland innovationerna på Karma märktes bland annat ett tak med solceller som drev klimatanläggningen. 

LÄS MER: Så blir nya Polestar 2  

Kändisarnas favorit

Karma fick stor uppmärksamhet när det begav sig. Bland ägarna fanns många kändisar – däribland Justin Bieber, som till och med gick ut och erbjöd sig att skjuta till pengar för att förhindra en konkurs 2013. Andra stora namn att ansluta sig till skaran var Leonardo DiCaprio, Ashton Kutcher och Al Gore.

Men någon försäljningssuccé hos en bredare kundkrets blev den aldrig. Kanske på grund av priset på närmare en miljon. 

Nu ska Henrik Fisker göra comeback. Om drygt två år ska hans märke börja sälja en eldriven suv. Den här gången ska bilen kosta mindre än 40 000 dollar, ha ett batteri på drygt 80 kWh och en räckvidd på närmare 50 mil. 

Justin Bieber är ett stort fan av Fisker. 2012 blev han stoppad av polisen när han körde för fort i sin kromfärgade Karma.

Foto: STELLA PICTURES

Utmanar Tesla Model 3 och Polestar 2

Av de skisser som Fisker delat med sig av kan vi sen en tydlig design och en tuff karaktär, lite åt Range Rover Evoque-hållet. Därmed går Fisker en annan väg med formen än till exempel Polestar, Lynk & Co, Ford och Volkswagen som alla visat en betydligt snällare design på sina nya elbilar

En radar ersätter den traditionella grillen och Henrik Fisker vågar kliva bort från flera traditionella former och funktioner. På insidan ska Fisker utnyttja elbilens fördelar med möjlighet till öppna ytor. Det påminner om hur Tesla arbetar med Model 3 men är tvärtemot vad till exempel Polestar gör med Polestar 2.

Den första körbara prototypen ska visas i slutet av året men de första produktionsbilarna är klara först senare hälften av 2021. Henrik Fisker har ännu inte bestämt vem som ska bygga bilen men enligt ett pressmeddelande ska den byggas i USA.