Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 jun 2019 16:34

Helt självkörande XC90 visad av Volvo och Uber

1/3

Foto: Volvo

2/3

Foto: Volvo

3/3

Foto: Volvo

Nu presenteras Volvos första helt självkörande produktionsbil – en XC90 med Ubers autonoma system.

– I mitten av nästa årtionde förväntar vi oss att en tredjedel av alla bilar som säljs kommer att vara helt autonoma, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars.

Allt om Bilar har tidigare skrivit mycket om samarbetet mellan Volvo Cars och Uber kring självkörande bilar. Däribland den tragiska dödsolyckan i Arizona i USA, där Volvos säkerhetssystem enligt uppgift var avstängt. 

LÄS MER: Nu vågar Volvo prata om Uber-samarbetet igen 

Nu har det appbaserade taxibolaget och Volvo Cars presenterat en gemensamt utvecklad självkörande produktionsbil. Den är en del av det avtal som de två företagen ingick år 2016 och som innefattar leverans av tiotusentals självkörande bilar under de kommande åren.

– Vi tror att autonom körteknik kommer att göra att vi kan förbättra säkerheten ytterligare, grunden för vårt företag, säger Volvos vd Håkan Samuelsson.

– Vårt avtal med Uber understryker vår ambition att vara förstahandsvalet för världens ledande appbaserade taxibolag.

LÄS MER: Volvos teknik hade kunnat stoppa olyckan 

Flera säkerhetsfunktioner

Volvo Cars och Uber har sedan 2016 utvecklat flera prototyper som ska skynda på utvecklingen inom området.

XC90 har flera säkerhetsfunktioner i sitt grundutförande, vilket gör att Uber smidigt kan installera sitt självkörande system. Detta gör att det appbaserade taxibolaget i framtiden kan använda självkörande bilar i sin autonoma samåkningstjänst.

Bland funktionerna finns flera reservsystem för såväl styr- och bromsfunktioner och extra räckvidd genom ett integrerat batteri. Reservsystemen är utformade för att kunna stanna bilen snabbt om de primära systemen skulle sluta fungera.

LÄS MER: Rapporten visar att Uber-föraren var distraherad vid krocken 

Det finns också sensorer installerade ovanpå och även inbyggda i bilen. Detta för att Uber ska kunna köra säkert och manövrera även i stadsmiljö.

 – Att ha ett nära samarbete med företag som Volvo är en viktig del för att effektivt bygga en säker, skalbar självkörande fordonsflotta. Volvo har länge varit känt för sitt engagemang för säkerhet, vilket är hörnstenen i deras senaste produktionsklara självkörande bil i grundutförande. Kombinerad med vår självkörande teknik kommer denna bil att vara en viktig ingrediens i Ubers autonoma produktsvit, säger Eric Meyhofer, vd för Uber Advanced Technologies Group.

LÄS MER: Volvos nya affärsplan innefattar mer elbilar och självkörande 

Ökar trafiksäkerheten

När Volvo Cars lanserar framtidens självkörande bilar i början av 2020, planeras ett liknande koncept. Nästa generationens Volvo-modeller, som är baserade på fordonsarkitekturen SPA2, ska också innehålla funktioner möjliggör en övervakad autonom körning, exempelvis på motorvägar och ringleder.

Enligt Volvo Cars kan autonom körning leda till en betydande trafiksäkerhet i samhället i stort. Innan alla bilar blivit självkörande finns andra fördelar, däribland en bättre körupplevelse.