Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 nov 2018 15:48

Här ser du Tesla Model 3 och Audi e-tron i Sverige

Tesla Model 3 kommer till Göteborg. (Här visades den eftertraktade bilen i Denver.)

Tesla Model 3 kommer till Göteborg. (Här visades den eftertraktade bilen i Denver.)

1/8

Foto: DAVID ZALUBOWSKI

Ingen kommer dock få provköra Teslan vid eCarExpo på Svenska Mässan.

Ingen kommer dock få provköra Teslan vid eCarExpo på Svenska Mässan.

2/8

Foto: CHRISTOPHE ENA

Audi e-tron, ännu en elbil som gör Sverigepremiär i Göteborg.

Audi e-tron, ännu en elbil som gör Sverigepremiär i Göteborg.

3/8

Foto: XING GUANGLI

4/8

Foto: NIU XIAOLEI

5/8

Foto: GENIN NICOLAS

BMW iX3 Concept.

BMW iX3 Concept.

6/8

Foto: BMW

Volvo V60 som laddhybrid.

Volvo V60 som laddhybrid.

7/8

Hur ser laddinfrastrukturen ut i Sverige och vad behöver förbättras? Kan vi lära oss något av Norge (bilden)? detta kommer diskuteras på elbilsmässan.

Hur ser laddinfrastrukturen ut i Sverige och vad behöver förbättras? Kan vi lära oss något av Norge (bilden)? detta kommer diskuteras på elbilsmässan.

8/8

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sugen på att kolla in Audi e-tron, Hyundai Kona EV och BMW iX3 Concept? Då är eCarExpo i Göteborg, 30 november-2 december, nåt för dig. 

Dessutom har Volvo ”viskat om något helt nytt i sin monter” och elbilen alla pratar om visas upp, Tesla Model 3.

– Det är den genom tiderna mest förhandsbokade bilmodellen, säger Gunnar Dackevall, initiativtagare till eCarExpo.

Intresset för elbilar växer lavinartat och elbilsmässan eCarExpo drar sitt strå till den laddbara stacken. I år utspelar sig allt på Svenska Mässan i Göteborg den 30 november-2 december och arrangörerna utlovar en hel del:

”Besökarna får se minst åtta Sverigepremiärer av el- och hybridbilar, plus marknadens utbud av laddaggregat, tillbehör och elbilstjänster samt eldrivna cyklar, mopeder och mc.”

Åtta premiärer (rekord för eCarExpo) är imponerande och den allra mest omtalade, så här i förhand, är förstås bilen från Elon Musks Tesla.

– Tesla Model 3 är den genom tiderna mest förhandsbokade bilmodellen, och det är kanske tur för den etablerade bilindustrin att det har tagit lång tid för tillverkaren att få upp farten i produktionen. Nu kommer den ut på marknaden i ett läge när många andra tillverkare står i startgroparna med elbilar i samma prisklass, det vill säga under halvmiljonen i svenska kronor räknat, förklarar Gunnar Dackevall, initiativtagare till eCarExpo.

LÄS ÄVEN: 10 bästa elbilarna – laddade och klara

Volvo kommer med en överraskning till elbilsmässan

Tusentals svenskar förbokade bilen redan när den dök upp som skiss för tre år sedan och nu är beställningarna globalt uppe i 450 000 stycken. De svenskar som står i kö – bilen ske enligt uppgift börja levereras först nästa år – har nu chansen att få se bilen i verkliga livet. På eCarExpo, alltså.

En annan nyhet (?) som det tisslas och tasslas om är det Volvo ska presentera på mässan.

”Man har också lite hemlighetsfullt viskat om någonting helt nytt i sin monter – räkna med en överraskning här!” skriver eCarExpo.

Utöver denna potentiella överraskning visar Volvo upp sin laddhybrid V60 T6/T8.

Allt om Bilar har varit i Namibia och testat Audi e-tron. Du kan läsa allt om bilen här – men vill du se bilen på riktigt är elbilsmässan rätt ställe att bege sig till. Audis el-suv har en räckvidd på 40 mil (enligt WLTP) och ett pris strax under 900 000 kronor.

Övriga storheter bland elbilarna på mässan är Kia Niro EV, Hyundai Kona EV och Jaguar i-Pace. Land Rover kommer med laddhybrider i Range Rover-programmet och BMW visar upp sin iX3 Concept. Den senare är troligtvis starten på BMW:s svar på Audi e-tron – med motsvarande räckvidd (40 mil).

LÄS ÄVEN: 9 bästa laddhybriderna – hitta den som passar dig 

Passa på att provköra elbilarna

Blir det bara visningsexemplar på mässan? Nejdå, en hel del bilar kommer gå att provköra (inte Tesla Model 3) på en bana som startar inne i mässhallen. Och det finns fler biltillverkare än de med premiärmodeller representerade – Mitsubishi, Nissan och Renault finns också på plats med uppdaterade elbilar/laddhybrider.

Dessutom kommer det diskuteras friskt kring hur vi ska ladda, vilka laddaggregat det finns, premier och allt kring den svenska laddinfrastrukturen – och hur den ska byggas ut. Defa sänder podcast och företrädare för biltillverkare och elbolag deltar i paneldebatter med politiker och hållbarhetsexperter för att beskriva läget just nu – och hur det ska gå att hitta vägar framåt.

Förra året blev elcykeln årets julklapp. Kanske kan även årets vinnare hittas på elbilsmässan. Varför inte en laddbox?

Fotnot. eCarExpo arrangeras av PT Umbrella i samarbete med Svenska Mässan, Bil Sweden och PowerCircle.

LÄS ÄVEN: Test av nya laddhybriden Volvo S60 Polestar Engineered