Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 13 dec 2019 15:49

Här körs enorma Tesla Cybertruck i vanlig trafik

Tesla Cybertruck 190 cm hög. Minst.

Tesla Cybertruck 190 cm hög. Minst.

1/3

Foto: TESLA

Största modellen kan frakta 1,6 ton på flaket. Rätt stora stenar, alltså.

Största modellen kan frakta 1,6 ton på flaket. Rätt stora stenar, alltså.

2/3

Foto: TESLA

3/3

Foto: TESLA

Tesla Cybertruck har visats på en scen men nu får vi se den i sin rätta miljö – i trafiken i Kalifornien.

Och den är stor. Riktigt stor.

I november chockade Tesla världen genom att visa upp Cybertruck som på scen uppvisade ett yttre som ingen annan bil. Nu har en rullande Cybertruck-prototyp fotograferats i närheten av flygplatsen i Los Angeles, och vi kan lugnt slå fast att formerna fortfarande är något helt annat än vad världen är van vid. En annan slående grej är storleken – Cybertruck är enorm. Framför pickupen står en Tesla Model 3 som mer liknar en småbil än en mellanklassbil. Till vänster om Cybertruck, i filen bredvid, ser vi en del av en BMW X3. Den ser pytteliten ut bredvid Tesla-pickupens enorma bakdel.

Exakt hur stor Tesla Cybertruck är vet vi ännu inte, men Elon Musk har (på Twitter så klart!) avslöjat att den med luftfjädringen i lägsta läget är cirka 190 centimeter hög. På längden är den knappt 5,9 meter lång. Rejält bred är den också förstås, drygt två meter. En Ford F-150 är knappt 5,8 meter lång i sitt största utförande, då är den också några centimeter högre än Cybertruck (som då är försatt i lägsta läget).

https://twitter.com/codysimms/status/1203478314599366656

Tesla Cybertruck gör 0-100 km/h på 2,9 sekunder

Musk har sagt att de troligtvis kan göra Cybertruck lite nättare för att få den att rymma i kommande ägares garage. Han pratade i helgen om ett par centimeter smalare och över 15 centimeter kortare. En mindre Cybertruck hintande han också om, även om en sådan behöver formges på nytt. 185 centimeter på bredden var en siffra han nämnde.

Cybertruck presenterades med tre olika drivlinor. Instegsvarianten har en elmotor som driver bakhjulen i över 40 mil per laddning. Mellanalternativet har två elmotorer som driver alla fyra hjul i över 48 mil per laddning. Toppalternativet har tre elmotorer som gör den extremt snabb. 0-97 km/h (0-60 mph) sägs gå på 2,9 sekunder. Imponerande för en bil med sådan enorm massa. Räckvidden sägs vara över 80 mil.

Tesla har tagit emot hundratusentals beställningar (som inte är bindande) sedan presentationen för drygt två veckor sedan. 17 procent av beställarna har valt instegsalternativet som ska börja tillverkas under 2022. 42 procent av beställarna har valt mellanalternativet med två elmotorer och 41 procent toppvarianten med tre elmotorer. Dessa båda sistnämnda varianterna ska börja tillverkas mot slutet av 2021.

I filmen nedan ser ni Cybertruck i trafik. Enligt uppgift är det Elon Musk som sitter bakom ratten.

https://youtu.be/dPrcl5f4rhU