Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 28 sep 2018 15:06

Här klarar nya Volvo V60 tuffaste biltestet

Volvo V60 laddhybrid i undanmanöverprovet.

Volvo V60 laddhybrid i undanmanöverprovet.

1/2

Volvo V60 D3 i undanmanöverprovet.

Volvo V60 D3 i undanmanöverprovet.

2/2

TANNISHUS. Volvo fortsätter att visa sin höga säkerhetsnivå.

Under Car of the Year-juryns testvecka i Danmark klarade V60 tre tuffa tester.

Och allra bäst gick det för den nya laddhybriden.

Car of the Year-juryn genomför varje år en testvecka i Danmark för att utvärdera bilarna som slåss om den prestigefyllda titeln. Under testerna genomförs två prov för alla bilar: ett undanmanöverprov i en konbana och ett test av bilarnas autobromssystem.

I år utsatte Allt om bilar Volvos nya laddhybridversion av V60 för ytterligare ett tufft test. 

LÄS MER: Världspremiär – här är nya Volvo V60 Cross Country 

V60 i tre olika tester

Så här gick det tre olika testerna till:

Autobromsprovet: Bilarna körs mot en ballongbil. V60 klarade testet i 75 km/tim och puffade till bilen lätt i 80 km/tim. Testföraren noterade att bältet drogs åt hårt och att varningssystemet fungerade bra. 

Undanmanöverprovet: Testet genomförs i en konbana med full last i bilen, alltså fem personer. Alla bilarna körs från 60 km/tim och uppåt i steg om 5 km/tim. Vi testade både V60 D3 och laddhybriden. D3 överstyrde vid 65 km/tim men klarade banan i 75 km/tim. I 80 km/tim gick det inte att undvika konerna. Laddhybriden överstyrde inte alls lika mycket och var därmed lättare att styra igenom konbanan. Laddhybridens lägre tyngdpunkt stabiliserade bilen och den klarade testet bra i 75 km/tim. Däremot var 80 km/tim för snabbt för att undvika konerna. 

Bromsprovet: Som ett extra test körde vi även ett bromstest med V60 laddhybrid. I undanmanöverprovet bromsar inte föraren utan bilen ska styras igenom konbanan med släppt gas, utan broms. I bromsprovet testade vi att bromsa bilen kraftigt där konbanan börjar och sedan, under full broms, försöka styra förbi hindret. Efter några testrundor klarade vi banan i hela 106 km/tim. Och då är det cirka 20 meter mellan de första konerna och hindret. 

BILTEST: Så bra är Volvo V60 – världens säkraste familjebil 

Undanmanöverprovet visar framför allt hur bra bilens antisladdsystem påverkar bilen och styrningen, hur bra fäste däcken har i asfalten, hur bra bilens krängningshämmare och antirollsensorer arbetar och hur snabb styrningen är.

I bromsprovet utsätts bilens panikbromsassistent för en stor påfrestning och det är också viktigt att bilen går att styra trots att det är full inbromsning.