Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 mar 2018 08:54

Här gör Volvo reklam för sitt giftiga lim till vindrutan

På Youtube och i reklam visas nu reklam för Volvos vindrutor, där giftigt lim används i arbetet.

På Youtube och i reklam visas nu reklam för Volvos vindrutor, där giftigt lim används i arbetet.

1/4

Foto: YOUTUBE

2/4

Foto: YOUTUBE

3/4

Foto: YOUTUBE

4/4

Foto: YOUTUBE

Det är i en stor reklamkampanj som Volvo gör reklam för sitt eget lim som fäster vindrutan. Ett lim som innehåller hälsofarliga isocyanater.

– Det här giftet är ett stort bekymmer på bilverkstäderna och EU driver ett projekt för att få bort det helt, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders förening.

Allt om Bilar har tidigare i ett flertal artiklar berättar om hur bilverkstäder och glasmästerier använder lim till vindrutor som innehåller farliga isocyanater. I artiklarna har det framkommit hur bil- och glasbranschen försöker att tvinga verkstäder att använda de farliga limmen, trots att det finns lim på marknaden som inte innehåller de giftiga ämnena. 

Volvo har i sin egen bilverkstad tidigare använt ett giftfritt lim men efter artiklarna plockat bort limmet och ersatt det med sitt eget lim, ett lim som de köper från en tillverkare och sedan sätter ett Volvo-märke på.

LÄS MER: Volvo stoppade det giftfria limmet 

Tjänar pengar på egna limmet

– De tjänar mycket pengar på att sälja det här limmet till verkstäder och glasmästerier, säger en person med mycket god insyn i hanteringen.

Och i sin reklamkampanj skriver Volvo så här:

"Behöver du laga eller byta vindruta på din Volvo vänder du dig till Volvoverkstaden. Här används bara Volvo Original vindrutor och vindrutelim och monteras enligt Volvos strikta monteringsanvisningar. Dessutom gör Volvoverkstaden kalibrering för att kontrollera att alla säkerhetssystem fungerar som de skall med den nya rutan."

Däremot berättar Volvo inte att de verkstäder som hanterar limmet riskerar hälsan på sin personal.

– Frågan om isocyanater i olika produkter som används i bilverkstäder är stor. Jag har varit med i ett EU-projekt i tio år och arbetat med att få bort isocyanater. De ställer till mycket, 1 200 personer dör eller skadas allvarligt varje år som en följd av den här hanteringen, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders förening.

FILM: Här klarar det giftfria limmet krocktestet 

Branschen vill stoppa giftet

Enligt Bo Ericsson så arbetar föreningen tillsammans Motorbranschens Riksförbund, MRF, just nu extra mycket med miljö- och hälsofrågor i bilverkstäder.

– Det är arbetet med Godkänd Bilverkstad som plockat in miljöfrågor, säger Bo Ericsson.

Kan det arbetet leda till ett förbud mot isocyanater i bilverkstäder?

– Det är ett ständigt arbete att förbättra miljön och förbättra de produkter som finns på bilverkstaden, säger Bo Ericsson.

JAN-ERIK BERGGREN: Därför stoppas de giftfria limmerna av branschen