Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 8 maj 2019 16:33

Här är Volkswagen ID.3 – elbilen som ändrar allt

Nu går det att beställa Volkswagens första elbil i ID.-familjen.

Nu går det att beställa Volkswagens första elbil i ID.-familjen.

1/10

Foto: VOLKSWAGEN

2/10

Foto: VOLKSWAGEN

3/10

Foto: VOLKSWAGEN

4/10

Foto: VOLKSWAGEN

5/10

Foto: VOLKSWAGEN

6/10

Foto: VOLKSWAGEN

7/10

Foto: VOLKSWAGEN

8/10

Foto: VOLKSWAGEN

9/10

Foto: VOLKSWAGEN

10/10

Foto: VOLKSWAGEN

Volkswagens första elbil i ID.-familjen går nu att beställa men ännu får vi bara se den med maskerande dekalering. Och vad heter bilen egentligen? Här är i alla fall allt om kapacitet, räckvidd, priser och leveranstider.

Nedräkningen är över, nu kan du som är intresserad boka din ID.3 – Volkswagens första elbil byggd på den nya MEB-plattformen. En bil som visades upp som koncept 2016 och som vi har sett i testmundering, sett teaser-filmer på och som i dag vid 13-tiden exponerades lite extra, även om bilder läckte redan i går.

Det vi får se är fortfarande en delvis maskerad bil men som vi nu kan se från olika håll. Formen är lite mer återhållsam än konceptet från 2016 och ID.3, som bilen heter, ser förhållandevis normal ut för att vara en revolutionerande elbil. Volkswagen själva talar om just revolution och inte evolution.

LÄS ÄVEN: Volkswagens studie visar att elbilen är bättre än dieselfordon 

Ska kosta under 322 000 kronor

ID.3 1st, som den nu beställbara versionen heter, har det mellanstora av tre batteripaket. Kapaciteten är 58 kWh och bilens räckvidd är 42 mil enligt WLTP-cykeln. I standardutförande har bilen ett batteripaket på 45 kWh med räckvidden 33 mil medan siffrorna för toppversionen är 77 kWh och 55 mil.

ID.3 1st har en unik logotyp som kan ses på framskärmarna, på ratten och på bilens pekskärm. Den har även egen design på pedalerna. Versionen görs i en limiterad upplaga på 30 000 fordon, depositionsavgiften är 1 000 euro (cirka 10 750 kronor men beloppet är 10 000 kronor i Sverige) och prislappen är satt till under 40 000 euro, cirka 430 000 kronor. Den tidigare nämnda standardversionen ska kosta under 30 000 euro – motsvarande 322 000 kronor. Priserna är hämtade på den tyska sajten.

https://youtu.be/t8qRsefBQSI

Och så det här med namnet. Bilen heter ID.3 där trean dels bekräftar att det är en bil i kompaktsegmentet men även att den utgör ett tredje viktigt kapitel i Volkswagens historia efter Typ 1, ”Bubblan” i folkmun och Golf. Dock är det inte kristallklart, under beställningsprocessen benämns även bilen som ”ID Neo 1st Edition”. Neo är ett namn som florerat tidigare.

Hur namnet än lyder så går bilen att beställa i 29 europeiska länder där Norge, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Österrike är de viktigaste enligt Volkswagen själva.

Mer information och en bil förmodligen helt utan dekaler får vi se under höstens bilsalong i Frankfurt.

LÄS ÄVEN: Volkswagen visar nya eldrivna suven ID.Roomzz